Qui vota PxC?

Els darrers dies hem assistit a un serial d’estiu ben curiós: una regidora de la xenòfoba Plataforma per Catalunya de Salt decidia abandonar el partit polític després que, sempre presumiblement, altres membres de la formació obliguessin a la regidora a dimitir arran de la seva intenció de casar-se amb una persona d’origen immigrant. Pocs dies després, el portaveu de la formació al partit dimitia igualment després d’haver rebut pressions perquè deixés el seu company sentimental, també d’origen estranger. Ara els dos nous regidors independents del consistori es queixen que tenen por de les represàlies que puguin prendre contra ells.

A ulls de la majoria de persones amb un cert interès per la política, aquest serial és d’allò més surreal: dues persones amb relacions sentimentals amb persones estrangeres decideixen presentar-se per un partit polític amb clares connotacions xenòfobes i, no és fins al cap d’uns quants mesos en què se n’adonen de veritat a quin partit estan. Encara en estat de xoc, Juana Dolores Martínez afirmava a El Punt Avui: “Jo no sóc racista, i em vaig començar a fer preguntes. No ho vaig entendre i continuo sense entendre-ho. Vaig veure que m’havia ficat en un lloc equivocat”. I afegia posteriorment: “No són racistes, són nazis. No tots, però la majoria sí”.

Davant d’aquesta situació, avui ens volem plantejar: fins a quin punt hi ha un desconeixement de la ideologia de PxC, fins i tot per part dels seus votants potencials? I quin és el percentatge de persones que poden votar PxC sense conèixer l’abast de les polítiques que defensen? Per aquest motiu hem consultat el darrer baròmetre del Centre d’Estudis i Opinió de la Generalitat de Catalunya. Hem seleccionat aquelles persones que manifesten intenció de votar a Plataforma per Catalunya a les properes eleccions autonòmiques i hem avaluat les seves opinions polítiques en comparació amb les del conjunt dels enquestats. En total disposem de 15 persones (0,6% dels enquestats) que manifesten interès per votar aquest partit, un percentatge evidentment molt inferior al que el partit obtindria si les eleccions se celebressin ara, però que ens serveixen per fer-nos una primera idea del perfil del seu votant.

En primer lloc observem que, malgrat que el 70% dels enquestats de PxC es consideren de dreta o d’extrema dreta, hi ha un sorprenent 30% que diuen ser d’esquerres. Primera sorpresa.

En relació a la seva Identificació Nacional Subjectiva, observem com els enquestats de PxC sembla que tenen unes posicions lleugerament més espanyolistes que no pas el conjunt de la població catalana, si bé entre els votants del partit xenòfob també hi ha persones que se senten més catalanes que espanyoles i només catalanes. El clàssic “és català qui viu i treballa a Catalunya” del l’expresident Pujol no els va quedar gaire clar.

Pel que fa a la relació Catalunya-Espanya, observem que la majoria dels enquestats que diuen tenir intenció de votar PxC en les properes eleccions autonòmiques estan a favor de l’actual status quo. Malgrat  tot, hi ha un percentatge no gens menyspreable (sempre anat amb les precaucions que cal per estar treballant amb només 15 observacions) per qui la solució d’una Catalunya independent és la solució més desitjable.

Si ens fixem en el que votarien en un possible referèndum d’autodeterminació, veiem com les respostes estan completament dividides entre aquells que votarien a favor, els que ho farien en contra i els que s’hi abstindrien. Un popurri doncs de difícil comprensió.

El lloc de naixement és probablement on hi trobem menys sorpreses, almenys amb una mostra tan petita d’enquestats. Tots manifesten haver nascut a Catalunya.

Si ens fixem en el lloc de naixement de la mare, el percentatge és molt semblant al del global de la població de Catalunya: aproximadament la meitat dels seus votants potencials la seva mare va néixer a Catalunya mentre que en una mica menys de la meitat ho va fer en una altra CCAA.

I finalment, ens volem centrar amb el nivell d’estudis, des d’on probablement podem explicar la majoria de situacions difícilment comprensibles que fins al moment hem presentat: tal i com reflecteix el següent gràfic, el nivell d’estudis de les persones que diuen voler votar PxC en les properes eleccions autonòmiques és considerablement baix. De fet tres de cada quatre enquestats que votarien PxC en les properes eleccions autonòmiques diuen tenir només estudis primaris acabats, mentre que, fins i tot dins d’aquesta mostra tan petita d’enquestats, sorprèn no trobar cap persona amb estudis universitaris ni de grau mig ni de grau superior.

Amb tot, i lluny de poder arribar a conclusions definitives amb una mostra tan petita de persones, les dades disponibles ens permeten apuntar al fet que el votant de Plataforma per Catalunya és més heterogeni del que inicialment ens podíem pensar. El discurs en contra de la immigració ha anat calant en els darrers anys en segments molt diversos de la població, no sempre coincidents amb la ideologia política que propugna el partit xenòfob. De totes maneres les dades semblen apuntar a l’existència d’un denominador comú entre totes aquelles persones disposades a votar PxC: són persones nascudes a Catalunya i amb un baix nivell d’estudis.

Malgrat que es fa molt complicat determinar el percentatge de votants de PxC que donen suport a la plataforma xenòfoba sense conèixer plenament les implicacions d’un acte com aquest, les dades semblen apuntar a l’existència d’un segment dels seus votants que no acaben de tenir massa clar la ideologia que propugna el partit. Cal esperar doncs que amb el temps, i una mica d’educació!, tothom vagi posant les coses al seu lloc i que a Catalunya puguem evitar la presència d’elements dinamitadors de la, ja de per si, difícil convivència.

8 Responses to “Qui vota PxC?”


 1. 1 tonirodon Agost 17, 2011 a les 4:36 pm

  Marc,
  Molt interessant! Llàstima que, a més de ser racistes, siguin uns mentiders i les enquestes no detectin aquesta gent. Em sembla que les dades no acaben de reflectir el que crec que són dos perfils diferenciats: els votants de Barcelona i rodalies (classe baixa, fills de la immigració espanyola, nacionalistes espanyols…) i els votants de la Catalunya interior (catalanoparlants i que, per exemple, veurien la independència com un mecanisme per controlar els fluxos migratoris).
  En tot cas tots dos perfils crec que s’assemblen: nivell cultural baix i habitants de llocs amb una forta immigració recent. Això fa que no tinguin clar la ideologia que propugna el seu partit, però és que tampoc els importa! Ells només veuen que la immigració és un problema i que hi ha un partit que en parla i ho fa de manera extrema i senzilla.

  • 2 marcguinjoan Agost 26, 2011 a les 10:42 am

   Toni, totalment d’acord amb la reflexió aquesta que fas dels dos perfils diferenciats. Això de fet ho podríem aconseguir investigar si els simpàtics amics del CEO ens donessin la matriu, de manera que en podríem fer un semi-pool de diferents enquestes i mirar a veure què surt. Ara bé, ja saps que això em sembla que no serà massa possible en el curt termini! una pena…

 2. 3 Ectòrix Agost 18, 2011 a les 9:10 am

  Molt interessant aquesta breu anàlisi del votant de PxC. A mi m’ha sorprès que un percentatge tan elevat digui ser d’esquerres, però penso que l’explicació es pot trobar en el fet que, com que és autoubicació ideològica, hom subjectivament (i potser delibaradament) es posa a l’esquerra perquè ser de dretes queda lleig en la nostra societat, excepte els que són d’extrema dreta perquè n’estan orgullosos.
  Sigui quin sigui el perfil del votant, penso que la línia oficial del partit sí que és claríssimament racista d’extrema dreta, i això, com és ben sabut, enlluerna la gent, i més si, com sembla haver “demostrat” aquest article (ho poso entre cometes per la poca representació de la mostra), tenen pocs estudis. A més estudis, més d’esquerres és la gent. Coincideixo amb tu que cal millorar l’educació i refermar, a més, els principis democràtics.

  • 4 marcguinjoan Agost 26, 2011 a les 10:44 am

   ectòrix, és ben possible que alguna gent sigui ser d’esquerres per la “por al que diran”. Tot i que si ja han dit que són de PxC, quina porr han de tenir de dir que són d’extrema-dreta? no ho sé, necessitaríem més dades per poder analitzar realment qui són cadascun dels votants de PxC i amb tot, seria difícil de saber si quan diuen ser d’esquerres és cert o estan mentint…

 3. 5 youngstudent Agost 25, 2011 a les 4:39 pm

  Molts votants de PxC han sigut ex votants de partits d’esquerres, son gent treballadora que ha vist com els ICV’s, PSC i demes els han donat l’esquena en moments de dificultat. Plataforma aplega votants de diferents branques ideològiques, per això s’anomena moltes vegades com a partit transversal, així que no es irracional que un tant per cent determinat de l’electorat de PxC sigui d’esquerres.
  Certament ens trobem enfront d’una forta campanya per desprestigiar PxC; desprès CiU i PP adopten el discurs de PxC quan els interessa, així llavors ells no son titllats de xenòfobs per dir veritats com a temples. El senyor Torramadé, el senyor Duran i Lleida han imitat en algunes declaracions a PxC, pero no tenen ni la més mínima intenció d’arreglar la situació caòtica que pateixen alguns municipis catalans. En quant als votants de PxC, us puc garantir de primera ma un ampli sector de gent universitaria i amb amplis estudis que va votar Plataforma.
  Salut, i ens veiem al Congreso.


 1. 1 Tres preguntas sobre los partidos de extrema derecha | Politikon Retroenllaç en Mai 2, 2012 a les 6:23 pm
 2. 2 La extrema derecha y el sindicalista despistado Retroenllaç en Setembre 14, 2013 a les 11:14 am
 3. 3 La extrema derecha y el sindicalista despistado. Retroenllaç en Setembre 18, 2013 a les 4:38 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

 • RT @accpolitica: 🎉Neix l'Associació Catalana de Ciència Política. 🔴Una finestra oberta a tot el món de la ciència política. 🍾Us hi espere… - 1 month ago
 • RT @RogerPala: Les generacions més joves ja no són (aparentment) tan independentistes com abans. Ho analitzem amb dades d'@elpatidescobert… - 2 months ago
 • RT @tonirodon: ❓ Els joves son menys independentistes? Com ha evolucionat el seu suport a la independència en els últims anys? Què diferenc… - 2 months ago
 • RT @marcsanjaume: D'aquí una estona seré a @elsmatins, estic molt content de participar al programa aquesta temporada! - 3 months ago
 • RT @tonirodon: La revista @sapienscat d’aquest mes cobreix un dels meus articles sobre vot a l’extrema dreta i camps de concentració @roger… - 3 months ago

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter

%d bloggers like this: