El dia abans

En els darrers temps hem estat parlant força de les eleccions que se celebren demà als lands alemanys de Reihnland Pfalz i, especialment, en el de Baden-Württenberg. En un primer article  vam explicar com les eleccions podien marcar un abans i un després en la història del land de Baden-Württenberg en tant que, per primer cop des de la seva creació el 1952, els conservadors de la CDU podien perdre el control de l’executiu. En segon lloc vam mostrar com en la societat alemanya, a manca d’un cleavage centre-perifèria potent, es conviu amb dos eixos que sovint nosaltres els confonem: l’eix econòmic i el dels valors. Finalment, aquesta setmana vam introduir-nos una mica en temes teòrics per ensenyar com en les eleccions als lands alemanys no només hi ha contaminació electoral que prové de dins d’Alemanya, sinó que el desastre de Fukushima també ha influït molt considerablement les eleccions en aquest land.

A un dia de les eleccions, volem mostrar quins resultats preveuen els darrers sondejos d’opinió i plantejar els dubtes que es presenten.

En primer lloc, les darreres enquestes d’intenció de vot no mostren canvis significatius en relació a les enquestes presentades la darrera setmana. Els Verds, després del desastre de Fukushima sembla que consoliden la segona posició, per sobre de l’SPD. La CDU manté amb força el liderat però mostra una lleugera tendència a la baixa, especialment després del desastre nuclear del Japó. I tant els liberals de l’FPD com els postcomunistes de l’Esquerra continuen la pugna per superar la barrera del 5% que els permetria entrar al Parlament d’Stuttgart.

Davant d’aquest context, sorgeixen algunes preguntes que ben aviat podrem respondre:

–          Consolidaran els Verds la segona posició que els indiquen les enquestes? Si fos el cas, i davant la possible creació d’una coalició de govern verd-roja, els ecologistes podrien arribar per primer cop en la història d’Alemanya a governar en un land.

–          Aconseguiran els Verds i l’SPD sumar el 50% dels vots? Malgrat que a hores d’ara sembla complicat, seria molt senzill si ni l’FPD ni l’Esquerra entressin al Parlament. En aquest cas, hi hauria més d’un 10% dels vots que quedarien sense poder entrar al parlament (els de l’FDP, de l’Esquerra i dels altres partits), de manera que els escons es repartirien entre els tres partits que superen el llindar electoral.

–          Entraran els liberals de l’FDP en el Parlament del land? Si l’FDP aconsegueix entrar en el Parlament de Baden-Württenberg mentre que l’Esquerra es queda a fora, dependent del percentatge de vots i del repartiment d’escons, la CDU i l’FPD podrien arribar a una coalició de govern similar a la del conjunt de l’Estat.

–          Entrarà l’Esquerra? Si aquest fos el cas, i independentment de si l’FPD entrés o no, hi hauria mot probablement una majoria d’esquerres/ecologista. Ara bé, quin rol adoptarien els postcomunistes? Amb tota probabilitat permetrien la coalició entre Verds i SPD de governar, però quina seria la seva actitud al Parlament? Estarien disposats a entrar en un govern tripartit? Voldrien els seus eventuals companys de coalició l’entrada del controvertit partit d’Oskar Lafontaine en el govern del land?

A un dia de les eleccions queden doncs moltes preguntes obertes. El futur de Baden-Württenberg, però especialment de la coalició governant en el conjunt del país (formada precisament per la CDU i l’FPD) està en joc en aquest land del sud-oest d’Alemanya. Ben aviat se sàpiguen els resultats els analitzarem!

Anuncis

7 Responses to “El dia abans”


 1. 1 Guim Març 26, 2011 a les 4:23 pm

  Realment aquestes eleccions a Baden-Wurtemberg són ben interessants, Marc. Els articles que heu publicat són molt interessants.
  En quant a l’afectació que pot tenir el desastre nuclear de Fukushima per als partits CDU i FDP que fa mig any van decidir allargar la vida de les nuclears alemanyes, avui hi havia convocada una manifestació (http://www.ausgestrahlt.de/?id=966) a tot el país que ha reunit al voltant de 200.000 persones (50.000 a Berlín, http://www.morgenpost.de/berlin-aktuell/article1588783/Zehntausende-in-Berlin-bei-Anti-AKW-Demo.html). De totes formes, ignoro les conseqüències que pot tenir en la política del Land. Demà ho veurem.
  (Per cert, a la tercera pregunta et refereixes al parlament federal o estatal? No queda molt clar.)

 2. 2 marcguinjoan Març 27, 2011 a les 9:26 am

  Moltes gràcies Guim per la informació addicional. Jo personalment crec que sí que influirà; la campanya ha canviat considerablement des del desastre de Fukushima, amb símbols anti-nuclears per tot arreu (almenys a BW).
  La tercera pregunta em referia al land, gràcies, ho he canviat!

 3. 3 tonirodon Març 27, 2011 a les 9:32 am

  Marc,

  Interessant el que pugui passar… però la situació dels verds em recorda un pèl a la dels liberals anglesos: molta espuma i i grans dosis de realisme el dia de les eleccions.
  La situació de l’FPD és força més complicada: em diuen que el líder no és massa estimat i que hi ha pànic per no entrar al Parlament.
  Per cert, també comprovarem una altra cosa: si, en política, és cert allò que els esdeveniments internacionals compten poc.

 4. 4 marcguinjoan Març 28, 2011 a les 12:33 am

  Doncs els primers resultats indiquen que finalment l’efecte dels Verds no haurà estat un bluf, tot i que en efecte tenia una pinta semblant al que va passar al Regne Unit. En aquest cas però em sembla que als Verds els ha salvat Fukushima. I sí, els esdeveniments internacionals, en un món tan globalitzat com l’actual és probable que cada dia comptin més!

 5. 5 Anònim Març 28, 2011 a les 12:42 am

  en tot cas, una alegria la derrota de la reaccionària pronuclear CDU tant pels convergents

  tant de bo aquí hi hagués el nivell de consciència ciutadana i ambiental de països com alemanya, enlloc de reproduir tota la propaganda més cutre del Foro nuclear i altres lobbys de la mort

  si aquí el que hi ha és molt imitador de les modes externes sense ni entendre-les, inclòs més d’un politòleg

 6. 6 Anònim Març 28, 2011 a les 12:42 am

  hauria de dir “pronuclear CDU tant ADMIRADA pels convergents”

 7. 7 marcguinjoan Març 28, 2011 a les 10:40 am

  Anònim, val a dir que a Alemanya el debat nuclear està molt més present que no pas a l’estat espanyol perquè tenen també més centrals nuclears, i perquè hi ha un partit com són els Verds que ha fet de l’energia nuclear el seu cavall de batalla, mentre que la CDU i l’FPD -la coalició de govern a Alemanya- hi estan totalment a favor. Diguem-ne doncs que hi ha un debat polític entorn a aquest concepte, que fa que la gent es posicioni en una banda o l’altra de l’espectre. En canvi a l’estat espanyol aquest debat està molt més activat perquè els dos principals partits hi estan a favor (PP) o hi conviuen sense entrar en massa contradiccions amb ells mateixos (PSOE).


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter
Anuncis

%d bloggers like this: