Llistes electorals paritàries?

L’aprovació de la Llei orgànica per la igualtat efectiva de dones i homes sembla que ha tingut efecte; els propers comicis del 28 de Novembre hi haurà una representació a les llistes bastant igualitària entre gèneres: 53,6%  són homes i el 46,4% dones. De moment, les eleccions més igualitàries que se celebraran.

Es podria pensar que aquesta paritat fos enganyosa, i que les llistes estiguessin confeccionades de tal manera que els primers llocs de les llistes electorals dels partits fossin homes, i les posicions més baixes les ocupessin les dones. No obstant, no es dóna el cas. Les llistes en una gran part han estat elaborades conscienciosament a mode de cremallera,  primer un home i després una dona fins al final. Només existeix una excepció entre tots els partits amb possibilitats d’entrar al Parlament que concatena tres homes seguits: Solidaritat Catalana amb J.Laporta, A.Tena i U.Bertran.

Els fets què comentàvem anteriorment són bones notícies per la paritat. Tot i que podem filar més prim i veure que encara podem avançar en aquesta equitat, ja que entre els caps de llista dels partits amb possibilitats parlamentàries no existeix tal equilibri. Dels set partits amb possibilitats d’entrar al Parlament de totes les províncies  (CiU, PSC, ERC, PP, ICV, Rcat i SC) el 82,14% (n=23) caps de llista són homes i només el 17,86 % (n=5) són dones. A més a més, si ens fixem en els 5 primers llocs de les llistes, tot i la paritat, sempre el número de polítics es decanta pel gènere masculí, havent 3 homes i dos dones en gairebé tots els casos. Caldrà veure com queda finalment configurat el Parlament.

S’observa que els factors de demanda s’han fet més equitatius (encara que queda molt per millorar com xarxes exclusives d’homes) a partir de les lleis aprovades. No obstant, als factors d’oferta encara trobem traves: les dones són excloses de la participació de la vida pública degut al funcionament de la vida privada, sobretot quan existeixen obligacions familiars. Seguint aquesta línia la politòloga  T.Verge (2009) exposa que les organitzacions juvenils afiliades a partits polítics presenten una composició equilibrada per sexes de la seva militància fins als 25 anys; però quan es sobrepassa aquesta edat, decreix enormement aquest equilibri.

Veiem que les diferències de gènere en la implicació política s’han reduït enormement a les últimes dècades a nivell autonòmic, tot i que les diferències més problemàtiques encara es poden trobar als municipis. Esperem que aquestes diferencies continuïn decreixent al llarg dels anys.

Anuncis

4 Responses to “Llistes electorals paritàries?”


  1. 1 marcguinjoan Novembre 17, 2010 a les 12:11 am

    Sílvia, però no podem obviar que aquest cert igualament home-dona està “manipulat” per la obligatorietat de les llistes paritàries. És cert que la llei només demana que hi hagi una distribució de sexes màxima del 60%-40%; ara bé, també és cert que la implicació i diria jo que interès- de les dones en política és una mica inferior a la dels homes. Per moltes lleis que es facin però jo crec que el problema és estructural i està molt més relacionat amb el rol que tradicionalment se li ha atribuït a la dona a l’estat i amb la poca capacitat transformadora del model educatiu que ens han donat!

  2. 2 sclaveria Novembre 17, 2010 a les 12:26 pm

    Clar, clar…Però potser aquesta llei pot condicionar la socialització de les dones, i així millorar aquesta implicació envers la política. I això no ho neguem és només la punta de l’iceberg, s’haurien de canviar moltes desigualtats més profundes com a la llar i a la feina perquè les dones disposesin de les mateixes condicions per competir (e.g. a la polítcia) que els homes. S’ha vist que les dones que s’impliquen a la política autonòmica o general, ja han prioritzat un aspecte de la seva vida ( és a dir, hi ha un biaix de selecció) però a nivell municipal que aquesta selecció no es produeix la desigaltat és molt més forta.

  3. 3 miquel Novembre 27, 2010 a les 7:52 pm

    Si no ho tinc mal entès, jo diria que les llistes electorals s’han de confeccionar per trams de 5 candidats, que han de comptar amb una proporció de 3-2. Això explicaria que “els 5 primers llocs de les llistes, tot i la paritat, sempre el número de polítics es decanta pel gènere masculí, havent 3 homes i dos dones en gairebé tots els casos.”


  1. 1 28N: 13 dies Retroenllaç en Novembre 15, 2010 a les 8:54 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Entrades més vistes

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter
Anuncis

%d bloggers like this: