L’hègira socialista

Segons les enquestes que s’han publicat recentment, una part important dels votants socialistes podrien no tornar a repetir el seu vot en les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Malgrat que la direcció socialista pretengui mostrar que encara hi tenen molt a dir (i segurament sigui cert), sembla difícil que en termes de vots puguin arribar a superar a Convergència i Unió. Més enllà de les implicacions que això pugui tenir pel resultat final, resulta interessant saber el per què molts socialistes decideixen abandonar el vaixell.

Com quan vas al metge, és bo saber què et passa i d’on ve el problema. Cal saber de quin mal es pateix abans de voler tornar a la feina o a la vida normal. No fer-ho implica a vegades arrossegar la malaltia uns quants dies més. El PSC segurament ha fet el mateix però, com que no ens ho mostraran –seria com ensenyar la recepta d’un suculent plat- podem intentar repetir-ho. La qüestió és: per què deixen de votar el PSC aquells que ho van fer?

Quan hi ha eleccions a la Generalitat ja sabem prèviament que el PSC acostuma a tenir un gruix de votants que els abandona. És un fenomen àmpliament conegutvot dual– i un dels grans entrebancs per la cúpula de Nicaragua. A part d’això, però, i més enllà de la crisi econòmica –també rellevant-, sembla que en l’actualitat hi ha altres fenòmens polítics que esquitxen als socialistes catalans. En primer lloc, un possible desgast derivat de ser al govern amb dos partits més, formant una coalició. Generalment en una coalició són els partits petits els que s’emporten la part més negativa de l’acció governamental. El peix gran és menja el petit, s’acostuma a dir. Malgrat tot, en aquest cas, i atès que, segons les enquestes, tres de quatre catalans no els entusiasma la idea del tripartit, tot sembla indicar que el PSC no el beneficia del tot l’acció del tripartit dels últims anys. Ja va passar en el primer tripartit. Passarà en el segon?

El segon fenomen és la gestió del govern de Zapatero. El president del Govern central no passa pel seu millor moment. Malgrat que es tracten de dues eleccions diferents, el mal moment del govern de ZP pot suposar un llast pels socialistes catalans (l’anomenat ‘efecte contaminació’, del qual en Marc us en podria parlar bastant més). Potser per això que la seva presència en la campanya catalana serà força testimonial?

Finalment, convé considerar la figura del president Montilla. No és que els votants socialistes no el puguin veure com el ‘seu’ candidat, sinó que el pes de les crítiques pot recaure sobre ell, i no sobre el partit.

Per tant, què provoca que els votants socialistes deixin de votar socialista? Les crítiques al govern de la Generalitat, la mala valoració del govern Zapatero o la gestió del president de la Generalitat?

Podem intentar analitzar-ho amb el Baròmetre Autonòmic del CIS. Aplicant certes tècniques estadístiques (regressió logística) obtenim el següent gràfic (pels ‘geeks’ veure nota metodològica). Analitzem primer la línia vermella. Com es pot veure, és positiva. Això indica que a mesura que els ciutadans valoren negativament la gestió de la Generalitat, les probabilitats de deixar de votar el PSC creixen. El mateix passa amb la gestió del govern de Zapatero. Per tant, una valoració negativa de la gestió de la Generalitat i del govern central provoca que els ciutadans deixin de votar el PSC. En canvi, el rol desenvolupat per José Montilla sembla que tingui un impacte menor (línia taronja).

 

Conclusió: què desgasta políticament al PSC? Què fa que votants socialistes pensin votar a d’altres opcions o abstenir-se?

Tot sembla indicar que el govern tripartit i el govern Zapatero són dos focus importants de desgast. La gent que valora negativament algun d’aquests factors té una probabilitat més alta de retirar el seu suport al PSC, el seu partit ‘natural’ en les eleccions. En canvi, la figura de Montilla no provoca tanta controvèrsia per l’electorat socialista, fet que podria indicar el per què el PSC ha apostat per fer una campanya personalista. El PSC podria mantenir un actiu: la figura del president. Però té dos pesos negatius importants: l’experiència del govern de coalició o la gestió de Zapatero a Madrid.

Amb tot, com en l’hègira cap a Medina, pot passar allò que ja deia Mahoma: “Ha començat a l’exili i acabarà a l’exili”. El PSC ha perdut un segment important de votants. Si tornen a la seva “llar natural” o deixen els socialistes de banda, només ho sabrem el dia de les eleccions. Ara bé, caldrà que vigilin si no volen quedar-se a l’exili per un període més llarg de temps.

Publicat a El Singular Digital.

—————————————

Nota metodològica: El model que es presenta inclou com a variables de control les clàssiques variables socioeconòmiques, a més de diverses variables actitudinals. Curiosament, la variable sobre la gestió de l’economia no és significativa (hi treballaré més: mereix un nou article).

5 Responses to “L’hègira socialista”


 1. 1 Albert Novembre 13, 2010 a les 5:18 pm

  Els socialistes poden patir fugues pels seus dos “extrems”. D’una banda, sembla que PP i Ciudadanos els estan prenent votants que no han vist bé el pacte amb Esquerra. De l’altra, gent del sector catalanista no entén moltes decisions i poden acabar votant a CiU. Un desgavell. Als primers, els volen ecuperar amb campanyes com “ni independentista ni de dretes”. Pels segons, sembla que volen vendre una presumpta bona obra de govern. No crec que tinguin gaire èxit.


 1. 1 28N: 15 dies Retroenllaç en Novembre 13, 2010 a les 1:08 pm
 2. 2 Enlaces de campaña electoral « Packaging politics Retroenllaç en Novembre 15, 2010 a les 10:06 am
 3. 3 29-N : Viacrucis Socialista, 1ª estación (1) « F.R.A.B. Retroenllaç en gener 24, 2011 a les 3:37 pm
 4. 4 Blogografia del Viacrucix socialista « F.R.A.B. Retroenllaç en Març 4, 2011 a les 12:40 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

 • RT @accpolitica: 🎉Neix l'Associació Catalana de Ciència Política. 🔴Una finestra oberta a tot el món de la ciència política. 🍾Us hi espere… - 1 month ago
 • RT @RogerPala: Les generacions més joves ja no són (aparentment) tan independentistes com abans. Ho analitzem amb dades d'@elpatidescobert… - 2 months ago
 • RT @tonirodon: ❓ Els joves son menys independentistes? Com ha evolucionat el seu suport a la independència en els últims anys? Què diferenc… - 2 months ago
 • RT @marcsanjaume: D'aquí una estona seré a @elsmatins, estic molt content de participar al programa aquesta temporada! - 3 months ago
 • RT @tonirodon: La revista @sapienscat d’aquest mes cobreix un dels meus articles sobre vot a l’extrema dreta i camps de concentració @roger… - 3 months ago

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter

%d bloggers like this: