Sempre negatiu, mai positiu!

Avui en aquest apunt no es pensi el lector que es vol emular l’inefable exentrenador del Barça Louis Van Gaal en una de les més recordades sortides de to del tècnic holandès. Simplement el que es vol fer avui és endinsar-se una mica en el món de la comunicació política –amb el permís dels entesos– en el cas particular de les campanyes del PSOE-PSC. Valgui a dir que el coneixement d’un servidor sobre el tema és limitat, però no per això volem deixar de banda quelcom que ja fa temps que ens sobta.

Campanyes com “Si tu no hi vas, ells tornen” [eleccions generals del 2008], “el PP utilitzarà el teu No contra Catalunya” [referèndum sobre l’estatut], “Artur Mas de lo mismo”, “Ni independentistes ni de dretes” [precampanya per les eleccions al Parlament del 28N 2010] ens han estat mostrant un PSC més abocat a la política de confrontació i de desacreditació i menysteniment del rival polític que no pas en la generació de discurs constructiu.

Per què el PSC s’ha decidit ja fa un temps per donar un enfocament negativista a les seves campanyes? Hom podria pensar que els partits que estan al govern haurien d’enfocar les seves campanyes electorals en l’explicació de la tasca de govern feta més que en explicar que el rival polític ho farà malament. El PSC però fa temps que ha deixat enrere aquesta darrera estratègia i sembla que se sent còmode amb la negativització de les campanyes.

Què significa però que el partit de govern es dediqui a desacreditar enlloc de construir? Algú podria argumentar –i de fet n’estic segur que més d’una persona apuntarà a aquesta opció– que el PSC ha donat aquest enfocament per la impossibilitat de vendre la seva acció de govern. Però jo discreparia en bona mesura d’aquesta opinió. El govern tripartit ha desenvolupat en els darrers anys lleis i projectes de suficient entitat per esser venuts en època de campanya electoral.

Però personalment crec que el problema radica més aviat en la manca d’idees clares i de perspectives de futur en un partit que, especialment després de la sentència de l’estatut, ha vist com el seu –suposat– projecte d’Espanya federal era dinamitat per totes bandes. El PSC té una manca manifesta d’idees noves, i els seus mateixos líders polítics estan veient com aquesta idea de reforma d’Espanya és ara mateix ja quelcom inassolible.

Davant d’aquesta situació, el PSC ha decidit passar a l’antipolítica: si no podem proposar res de nou, ens dedicarem a dinamitar el que volen els altres. Ningú coneix quin és el projecte nacional-regional del PSC per Catalunya; ningú sap què podria aconseguir el PSC governant en els propers quatre anys. Els dubtes assolen el partit i, com les enquestes d’opinió ens mostren darrerament, els mateixos electors.

Davant la possibilitat que governi el PP: ells són pitjors. L’estatut? Seria pitjor que sortís que no perquè el PP se n’aprofitaria. Artur Mas? És más de lo mismo. I la independència? No, gràcies.

Es pot guanyar unes eleccions enfocant la campanya des d’un punt de vista negativista? Els resultats de les eleccions generals del 2008 a Catalunya ens van demostrar que efectivament era possible, almenys davant d’un rival tan “temible” pels interessos dels catalans com era el PP; ara bé, no sembla que això es pugui repetir en les eleccions del 28N. Veurem si campanyes com aquestes aconsegueixen activar el famós abstencionista diferencial, que vota el PSC en les eleccions generals però s’absté en les eleccions autonòmiques. En tot cas, el PSC ja fa temps que juga amb les cartes de la negació; si perden el control de la Generalitat, com tot indica que passarà, faran bé de tornar a engegar la maquinària de la generació de discurs i de propostes.

I és que als electors, també ens interessa saber de tant en tant què és el que pensen els partits…

Anuncis

7 Responses to “Sempre negatiu, mai positiu!”


 1. 1 Albert Novembre 2, 2010 a les 11:44 pm

  Fins ara jugar amb la por de la gent els ha sortit prou bé. La mostra més clara són els espectaculars resultats de les eleccions generals del 2008, on traient el fantasma del PP se’n van sortir prou bé. Ara bé, el seu nefast paper els darrers 2 anys els ha deixat en evidència. Cada dia aquests missatges tan negatius enganyaran menys. i ho fan pk estan desesperats i sense projecte.

 2. 2 andreu orte Novembre 3, 2010 a les 12:56 pm

  Em consta que hi ha molts militants que no estan gens contents amb el lema. A mi tampoc m’agrada, perquè precisament ara és un moment on ser “d’esquerres” no vol dir donar resposta ràpida als problemes socials, i no ser independentista tampoc acaba de representar la reflexió d’un debat profund als partits autonomistes. Tampoc sembla una manera de definir què són. Quant el comentari de l’Albert… diria que desesperats sí, i no són els únics. SEnse projecte? Jo crec que sí tenen projecte (ara bé, pot agradar o no). Han renovat totalment el discurs amb el Programa Marc presentat al Juliol. No sé si tots els partits ho han fet això. El problema és que es creguin amb forces de poder portar-ho a la pràctica i que ara l’estratègia sigui tant complicada, perquè l’opció d’un acord amb CiU creix en el pensament però és més impossible que mai en alguns sectors.

  • 3 marcguinjoan Novembre 3, 2010 a les 4:31 pm

   Andreu, bastant d’acord amb el teu comentari. D’acció de govern n’hi ha però no està del tot clar que la vulguin vendre; de programa en tenen, però tampoc no està massa clar que se’l creguin. I la precampanya de moment ha estat més enfocada a la desacreditació dels rivals que en les seves propostes per la propera legislatura. Tinc la impressió que de tant desesperats com estan, ni ells mateixos tenen esma de mirar-se el seu propi programa, de manera que recorren a l’opció fàcil de desacreditar el rival.

 3. 4 andreu orte Novembre 4, 2010 a les 3:20 pm

  Si, ja va ben bé en aquesta direcció. M’ho miro en la proximitat personal de conèixer gent vinculada al tema de les campanyes… però diria que el que millor resumeix el teu comentari és que el partit i les bases del PSC han complert amb escreix la seva tasca (i tinc els meus dubtes que el seu resultat sigui un Programa Marc d’esquerres en el sentit estricte) però a mesura que passen les setmanes la campanya s’orienta inexorablement als comités i els assessors de comunicació. No és gens fàcil fer un debat en positiu en condicions de pesimisme i esgotament, tot sigui dit, és més fàcil tirar de tòpics i buscar l’error del rival.

 4. 5 David Novembre 4, 2010 a les 3:35 pm

  Només mirant la campanya ja es veu que (1) saben que perden les eleccions i (2) intenten mobilitzar al màxim el seu electoral més fidel (o que ells consideren més fidel). A diferència de l’Andreu crec que el problema està en l’estratègia que ha adoptat els darrers temps el PSC i que trenca amb la seva tradició històrica.

 5. 6 andreu orte Novembre 4, 2010 a les 4:03 pm

  Ep, David. No estic en desacord amb aquesta darrera afirmació, quedi clar. Quan dic que la militància ha complert em refereixo que la militància ha aprovat el Programa Marc. Altra cosa és que la direcció del partit tingui altres estratègies i formes de fer. Em sembla que el símil gastronòmic servirà:
  Han canviat el receptari, que s’havia quedat força antiquat. Però ara són incapaços de poder-lo fer i que agradi, perquè ara enlloc d’ous amb patates volen fer una cuina creativa que li treu tota la tradició del restaurant. I resulta que els cients voliaenl’ou amb patata de tota la vida, però ben fet.

 6. 7 tonirodon Novembre 4, 2010 a les 7:26 pm

  Marc,

  Disparo:
  – L’impacte de les campanyes negatives encara no queda clar del tot. Els estudis que s’han fet als EEUU no arriben a conclusions definitives.
  – En aquest sentit, alguns diuen que incentiva la participació dels “nostres”, altres diuen que deprimeixen la dels moderats (centre) i altres fins i tot asseguren que desconcerten el propi electorat i motiven el contrari.
  – Dit això: normalment les campanyes negatives s’utilizen quan l’oponent passa una època de descrèdit (seria el cas del PP fa uns anys) o quan no hi ha més remei.

  I diria que el PSC es troba en aquest últim cas…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter
Anuncis

%d bloggers like this: