Desastres i popularitat

És ben conegut que factors externs al desenvolupament de la política poden tenir un efecte ben directe sobre l’avaluació d’aquesta. L’assumpció d’independència entre la valoració de la tasca d’un govern o d’un president i causes sobrevingudes és totalment falsa. Als Estats Units, on aquest tipus d’estudis els agraden especialment, acostumen a lligar qualsevol sobtat increment i decrement de la popularitat del president a factors puntuals, molt sovint aliens a la política. Vegeu sinó aquesta pàgina sobre l’evolució de la popularitat de l’expresident George Bush.

Avui, poques hores abans que comenci el rescat dels 33 miners atrapats 700 metres sota terra des del passat 5 d’agost a la mina San José de Copiapó de Xile, ens volem centrar en l’evolució de la popularitat del president xilè Sebastián Piñera arran de la gestió de la crisi dels miners.

Tal com es desprèn del primer gràfic (extret del Centro de Estudios Políticos de Chile, podeu consultar tota la informació de l’enquesta aquí), la popularitat del president Piñera tant sols 5 mesos després de la seva elecció (gener del 2010) era molt baixa, especialment si es comparava amb la popularitat de la presidenta sortint Michelle Bachelet.

Sens dubte el succés de l’atrapament dels 33 miners sota terra ha captivat l’opinió pública xilena i del món en general i ha desfermat un sentiment patriòtic xilè d’importants magnituds al voltant del rescat. L’aparent ràpida actuació del govern xilè i la gran implicació d’aquest en les tasques de rescat ha anat com anell al dit al president Piñera, que ha vist importantment incrementada la seva popularitat en les darreres enquestes.

Tal com es desprèn de la següent imatge la troballa dels miners xilens va suposar una important injecció de popularitat al president Piñera al mes d’agost. En les dades més del mes de setembre, la popularitat –que havia incrementat fins al 56% a l’agost– ha caigut molt lleugerament fins al 53%, mantenint-se però 7 punts per sobre de la popularitat del mes de juliol.

El probable èxit del rescat  des miners xilens en les següents hores probablement suposarà una nova injecció de popularitat per un president que, en una situació ben poc usual, s’haurà vist beneficiat per una “desgràcia” natural.

Des de El Pati Descober estarem a l‘aguait de com evoluciona la valoració del president Piñera en els propers mesos i us en mantindrem informats!

11 Responses to “Desastres i popularitat”


 1. 1 marcsanjaume Octubre 12, 2010 a les 10:46 pm

  Molt interessant Marc, ja ho deia en Maquiavel: els governants han de ser virtuosos però també han de tenir fortuna. Per cert, vilaweb.cat té la connexió en directe amb una televisió de Xile. De moment Piñera al discurs està donant gràcies de Déu, demanant-li ajuda i recordant la fe dels xilens cada tres paraules. Xile és un estat laic constitucionalment. “Quiero agradecerle a este Dios generoso que escuchara nuestros ruegos…”. I ara està recordant totes les gestions fetes pel seu Govern.

 2. 2 tonirodon Octubre 13, 2010 a les 10:14 am

  Marcs, interessant com sempre.
  Deixeu-me que recomani un clàssic en aquests casos. L’article “BLIND RETROSPECTION ELECTORAL RESPONSES TO DROUGHT, FLU, AND SHARK ATTACKS”, d’Achen i Bartels. La conclusió és, bàsicament, que et pot passar com Schröeder i sortir beneficiat d’una riuada o et pot passar com Aznar/Rajoy i sortir esquitxat d’una mala gestió d’un desastre natural.

 3. 3 Pere Octubre 13, 2010 a les 5:59 pm

  Aquesta sentència de l’ultra racista fanàtic que fa de ministre d’exteriors d’Israel que heu posat, la compartiu els d'”El pati descobert”?

  Defenseu doncs la neteja ètnica que ell proclama? sou racistes també?

  • 4 marcguinjoan Octubre 13, 2010 a les 7:12 pm

   Pere, en absolut ens hem posicionat en favor de la frase que hem posat al bloc. En aquest espai hi acostumem a posar frases en base a dos criteris:

   – criteri de proximitat, per la qual cosa, posem frases que ens toquen directament en tant que catalans.
   – criteri de ressò: en altres casos posem frases que han creat un especial ressò mediàtic. Hem inclòs aquí frases de tot tipus de personatges, tot i que molt generalment intentem que aquestes siguin de polítics coneguts.

   No crec que incloure-la en el bloc suposi estar-nos posicionant, que ni molt ho estem fent, i per descomptat, encara menys a favor d’una barbaritat com aquesta. Amb tot, si consideres que és desafortunada i que por portar a la confusió no tenim cap problema en canviar-la.

   salutacions!

 4. 5 Pere Octubre 13, 2010 a les 6:21 pm

  Per cert, on veieu que la popularitat de Bush es degui a fets que no tinguin res a veure amb la política?

  Les uniques pujades importants són els atemptats de l’11S -que no són a causa d’ell però sí que el fet de tancar files al voltant d’un discurs militarista i patrioter davant aquells atemptats és un fenomen completament polític-; l’inci de la guerra d’irak, decisió política seva; i l’escenificació de la caiguda de Saddam, episodi amb que es volia justificar tota la carnisseria d’aquell país.

  i és evident que les conseqüències de les guerres, que primer ell matex havia sabut usar exaltant el xovinisme per a guanyar suports, i la crisi econòmica, són que el van acabar enfonsant, són consequència de la seva política!

  • 6 marcguinjoan Octubre 13, 2010 a les 7:16 pm

   Pere, evidentment hi ha factors com els que indiques que sí que tenen a veure amb la política; però n’hi ha d’altres que no, com pot ser per exemple el cas de l’huracà Katrina (2005). Podríem entrar a discutir sobre si l’administració Bush va actuar correctament en aquell cas -molt probablement no- tot i que també és probable que fins i tot una bona gestió li hagués passat factura a Bush.
   Quelcom similar podria estar passant ara mateix amb Obama i la crisi econòmica…

 5. 7 Olga Octubre 16, 2010 a les 11:11 am

  A mi aquestes coses em fan força ràbia… al final pensaré que només és un muntatge per fer calers i guanyar vots. A part que tampoc és un desastre natural perquè en realitat aquella mina hauria d’haver estat tancada abans…

 6. 8 Frank Octubre 17, 2010 a les 9:25 pm

  Sóc nou per aquí així abans de tot, et felicito pel blog ja que li he donat una ullada general.
  Sobre el tema en questió, dir que els polítics són animals amb un olfacte extraordinari per ensumar allò del que poden treure rèdit. Sinó recordo malament, he escoltat a tv que el rescat en directe dels 33 a través de les càpsules, ha estat perquè el president Piñera ha insistit reiteradament als tècnics. En fi.

  Salutacions i enhorabona

  • 9 marcguinjoan Octubre 17, 2010 a les 10:41 pm

   Hola Frank, gràcies per la teva visita i el teu comentari.
   En efecte, els polítics molt més sovint del que seria necessari són autèntiques aus rapinyaires a la caça de la popularitat,i en darrer terme, del vot. Així com a vegades hi ha desastres naturals que desgasten molt els presidents i ells ben poca cosa que hi poden fer, en el moment en què tenen l’oportunitat de catapultar la seva fama, no dubten en emprar tots els mitjans a l’abast. I en el cas dels 33 miners li ha sortit bé.

   Ara bé, quan es començarà a parlar sobre la seguretat a les mines? perquè potser aquest debat li podria donar un revés important…

 7. 10 'ok,km Abril 9, 2011 a les 10:37 am

  jpij+hi90u i 0u9on the coast
  ojp0o ioip lkho+iju oj hpi jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjpuç9¡’0ihuuigo87ty78b y 0pu90jiouio`’0`0uuuyyio0’i h


 1. 1 Mineros e historias catódicas | Retroenllaç en Octubre 14, 2010 a les 5:11 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

 • RT @accpolitica: 🎉Neix l'Associació Catalana de Ciència Política. 🔴Una finestra oberta a tot el món de la ciència política. 🍾Us hi espere… - 1 month ago
 • RT @RogerPala: Les generacions més joves ja no són (aparentment) tan independentistes com abans. Ho analitzem amb dades d'@elpatidescobert… - 2 months ago
 • RT @tonirodon: ❓ Els joves son menys independentistes? Com ha evolucionat el seu suport a la independència en els últims anys? Què diferenc… - 2 months ago
 • RT @marcsanjaume: D'aquí una estona seré a @elsmatins, estic molt content de participar al programa aquesta temporada! - 3 months ago
 • RT @tonirodon: La revista @sapienscat d’aquest mes cobreix un dels meus articles sobre vot a l’extrema dreta i camps de concentració @roger… - 3 months ago

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter

%d bloggers like this: