Ideologia escocesa

Fa uns dies vam presentar unes dades que reflectien el posicionament en l’eix esquerra-dreta dels diputats del Partit Laborista i dels diputats del Partit Conservador. Destacàvem la importància de conèixer millor què pensen els nostres diputats i que les enquestes podien resultar útils.

Arrel d’uns comentaris que vam rebre, presento també les dades de l’Scottish National Party (SNP). El primer element a destacar (que no es reflecteix al gràfic) és el nombre de votants de l’SNP que no són capaços d’ubicar en l’eix esquerra-dreta el seu partit. En concret, el 40%. Recordem que les dades són del British Electoral Study de l’any 2001.

Com es veu al gràfic, els votants que són capaços d’ubicar el seu partit l’ubiquen majoritàriament al centre. És a dir, l’SNP, pels seus votants, és un partit de centre. En canvi, com reflecteix la línia negra, els diputats de l’SNP creuen que els seus votants són d’esquerres. De fet, (línia marró), els mateixos diputats de l’SNP s’ubiquen força a l’esquerra.

Aquesta dissonància pot deure’s a dos factors: en primer lloc, la data de les enquestes. Tant l’enquesta als diputats com als ciutadans és feta l’any 2001. En l’època l’SNP encara no havia fet el gran creixement que experimentaria després. Seria interessant reproduir l’anàlisi avui. En segon lloc, podria ser que la dimensió esquerra-dreta no resultés important per diputats o votants de l’SNP, fet que explicaria la dissonància en els resultats.

Pd/ Excepcionalment aquest article és per encàrrec. Esperem haver satisfet als sol·licitants.

6 Responses to “Ideologia escocesa”


 1. 1 aubachs Agost 4, 2010 a les 8:35 am

  has obert una veda perillosa…
  excel·lent i gràcies!

 2. 2 marcsanjaume Agost 4, 2010 a les 9:38 am

  Molt interessant Toni. Em sembla força versemblant la segona hipòtesi.

  Salutacions.

 3. 3 L'home del sac Agost 5, 2010 a les 9:25 am

  Interessant, però n’estic segur que per molts dels votants del SNP no és important l’eix dreta-esquerra sinó l’eix unionisme-independentisme.

 4. 4 aubachs Agost 5, 2010 a les 9:57 am

  El SNP té un electorat heterogeni en realitat, així que una part del seu electorat vota en clau constitucional (indep.) també existeix un factor no sé si d’ideologia, però en tot cas de ‘valence politics’, és a dir, que molts electors defensen a) la capacitat de gestió i d’obtenció de resultats del SNP i b) que és el partit que més es pot preocupar dels interessos escocesos.

  Una altra cosa que em resulta curiós d’aquestes dades -són pocs diputats així que cal no extrapolar-ho directament al partit- és que el gir cap a la socialdemocràcia del partit en un període de temps molt llarg, però que sembla que no s’atura…en tot cas caldrien més dades…Toni… va, que és broma! Bon estiu.

 5. 5 davidmarti70 Agost 11, 2010 a les 11:47 am

  Són unes dades interessants.
  No n’he trobat de comparables, però sí algunes relatives a les darreres eleccions de 2007. L’èxit de l’SNP s’atribueix a la capacitat d’atreure el suport majoritari del seu electorat natural. Així, fins al 78% dels que estan a favor de la independència van votar l’SNP, mentre que 58% dels que se senten només escocesos també ho van fer. Ambdós percentatges suposen increments substancials respecte les eleccions del 2003 (als volatants del 20%).

  Així, sí que sembla evident que l’eix constitucional té importància, però les enquestes apunten també que només la meitat dels votants de l’SNP són independentistes. Això voldria dir, com s’apuntava més amunt, que molts electors van votar l’SNP no perquè fossin independentistes, sinó perquè consideraven que l’SNP seria la millor opció per aprofundir en l’autogovern. Al voltant d’un 65% dels escocesos creuen que el parlament hauria de tenir més competències, incloent-hi la capacitat de recaptar i fixar impostos.

  Un bon anàlisi de les eleccions el podreu trobar a Curtice, J.; McCrone, D. i altres (2009) Revolution or Evolution?; Edinburgh University Press.

  Bon estiu!

 6. 6 Raül Presseguer Agost 11, 2010 a les 1:58 pm

  Moltes gràcies per les dades!
  Sou genials!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

 • RT @accpolitica: 🎉Neix l'Associació Catalana de Ciència Política. 🔴Una finestra oberta a tot el món de la ciència política. 🍾Us hi espere… - 1 month ago
 • RT @RogerPala: Les generacions més joves ja no són (aparentment) tan independentistes com abans. Ho analitzem amb dades d'@elpatidescobert… - 2 months ago
 • RT @tonirodon: ❓ Els joves son menys independentistes? Com ha evolucionat el seu suport a la independència en els últims anys? Què diferenc… - 2 months ago
 • RT @marcsanjaume: D'aquí una estona seré a @elsmatins, estic molt content de participar al programa aquesta temporada! - 3 months ago
 • RT @tonirodon: La revista @sapienscat d’aquest mes cobreix un dels meus articles sobre vot a l’extrema dreta i camps de concentració @roger… - 3 months ago

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter

%d bloggers like this: