Ciutadans ideològics, diputats encara més

Quan s’analitza la ideologia en termes empírics, s’acostuma a parlar de la ideologia dels votants o dels electors. A través del clàssic eix esquerra-dreta, s’estudia un reguitzell de temes: si els individus es consideren de dretes o d’esquerres, a on ubiquen el seu partit, si són capaços d’ubicar-se, etcètera.

Per contra, estudiar la ideologia dels representants polítics és menys comú. A Catalunya i a l’Estat hi ha alguns projectes que precisament pretenen estudiar els diputats i diputades i conèixer millor què és el que pensen. És sempre bo saber l’opinió dels que et representen, fins i tot més quan se’ls fa una enquesta anònima. Potser ens emportaríem alguna sorpresa.

Precisament remenava aquests dies el British Representation Study (BRS), un estudi fet l’any 2001 als representants de la Cambra dels Comuns del Regne Unit. L’enquesta inclou preguntes sobre temes diversos i permet saber la ubicació ideològica dels MP. M’interessava veure les coincidències ideològiques entre diputats d’un partit i els seus votants.

Analitzem el següent gràfic. La línia marró representa la ubicació ideològica dels diputats del Partit Laborista que s’extreu del BRS. Es constata, per exemple, que gairebé el 40% dels diputats laboristes se situa al 3. La línia negra és la ubicació dels votants laboristes segons l’opinió dels diputats del seu partit. És a dir, representa on ubiquen els diputats laboristes als seus electors. Finalment, la línia verda és l’autoubicació d’aquells que van votar el Partit Laborista (aquestes dades extretes d’una enqueseta als ciutadans, del British Election Study, BES, també de l’any 2001).

En el cas del Partit Laborista (recordem: just al mig de l’època de canvis de Tony Blair) s’observa com els diputats que el representaven eren més d’esquerres que els seus votants. De fet, la distància és important, atès que els votants laboristes se situaven bàsicament al centre. El gràfic també detalla que els diputats laboristes creien que els seus votants eren més d’esquerres que la realitat.

Succeïa el mateix en el Partit Conservador (aleshores liderat per William Hague)? La distància és un pèl més gran. És interessant veure com els diputats conservadors ubiquen els seus electors en termes molt semblants d’on s’ubiquen ells mateixos. En canvi, els votants conservadors també es consideraven, l’any 2001, com a electors de centre.

Què vol dir tot això? Factors conjunturals del moment a banda, és important per un partit polític que els seus representants actuïn amb coherència ideològica. Una obvietat teòrica que, no obstant això, és difícil d’acomplir. Si un partit creu que els seus votants es troben en una posició ideològica llunyana a la real, tendirà a prioritzar uns valors i unes qüestions poc útils pels seus interessos.

Tanmateix, altres mecanismes poden estar en joc. Les elits polítiques treballen dia a dia amb la “tragèdia política”, que diria Weber. És a dir, han de decidir sobre qüestions ideològiques, per la qual cosa poden prendre una consciència més intensa que la resta de ciutadans. Sigui com sigui, i en un sistema amb llistes tancades com el nostre, i mentre aquestes no canviïn, convé fer redoblats esforços per conèixer quin tipus de representants tenim. La política només s’arregla amb més política.

Anuncis

7 Responses to “Ciutadans ideològics, diputats encara més”


 1. 1 L'home del sac Juliol 30, 2010 a les 7:45 am

  Com sempre molt interessant.
  Estaria molt bé de disposar d’aquestes dades a nivell català, tant ideològicament com en l’eix nacional catalanisme-espanyolisme. En l’eix ideològic, en molts llocs es fa en dues dimensions, per poder evaluar la dreta-esquerra en termes econòmics, però també en termes d’autoritarisme-liberalisme, perquè moltes vegades aquestes coses no van en la mateixa direcció.

  • 2 tonirodon Juliol 30, 2010 a les 1:34 pm

   L’home del sac,

   Gràcies.

   Com dic en l’escrit, sé que hi ha algun projecte que ho està fent (no només dels diputats catalans, també a la resta de CCAA), però desconec si fan aquestes preguntes que comentes. Però quan tinguem les dades no dubtis que les publicarem!

 2. 3 Raül Juliol 30, 2010 a les 12:49 pm

  Hola,
  Estic fent un treball i m’agradaria aconseguir les dades dels diputats de l’snp?
  Com ho puc fer?

 3. 5 aubachs Juliol 30, 2010 a les 5:47 pm

  Doncs quan qui sigui extregui les dades pel SNP que pengi la mateixa gràfica si us plau…(així no m’ho hauré de baixar jo…;)

  • 6 tonirodon Juliol 30, 2010 a les 7:13 pm

   Carai. D’això se’n diuen “articles a la carta”. Ja ho faré!

   Pd/ En tot cas, l’interès és menor, perquè de diputats en tenen pocs…

 4. 7 Albert Agost 1, 2010 a les 10:15 am

  Així s’entenen també els tripijocs o els viratges ideològics que fan aquells que tenen com a objectiu abastir un gran nombre de població. ESobretot passa en societats heterogències com la catalana (cas CiU). Alhora, però, també hi ha aquells que s’acontenten en un niu de votants molt concret prou fidel com per assegurar-se sempre un determinat nombre de vots (cas Iniciativa). D’aquí, segurament, la indefinició en tot dels primers.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter
Anuncis

%d bloggers like this: