L’abstenció perjudica la dreta o l’esquerra?

Una de la matinada. Mig endormiscat amb el Twitter d’El Pati, El Pati obert en pantalla, el Tweetphoto d’El Pati i la tassa d’El Pati (sí: aviat farem marxandatge…), miro la BBC per internet i, mentre un president de mesa –amb un home darrera amb una flor més gran que el seu cap- compta els vots de no sé quina constituency, un gentleman conservador somriu i diu: “low turnout will punish the Conservative Party”. Em desperto de cop i em cau la tassa. Sort en tenim que la neurona de la politoxicomania està sempre alerta.

Una baixa participació provocarà uns mals resultats del Partit Conservador. Penso: no és un argument nou. O Sí. Tradicionalment la baixa participació ha estat sempre vinculada amb l’esquerra. L’argument que s’utilitza és força lògic: els ciutadans d’esquerres tendeixen a votar menys. Per tant, això penalitza els partits d’esquerres. A Catalunya i, no diguem, a l’Estat espanyol, són arguments recurrents. Però no! A la BBC diuen que l’abstenció penalitza el Partit Conservador! Efecte MacGuffin?

Gràcies al portal web de la eminent politòloga Pipa Norris, puc descarregar-me els resultats de les eleccions britàniques de la setmana passada. Primer pas, mirem si la participació mitjana ha estat inferior allà on han guanyat els laboristes.

No es veu massa cosa. És cert que la participació mitjana als districtes laboristes és més baixa que a la dels conservadors. Però anàlisis exploratòries més avançades indiquen que hi ha molta heterogeneïtat i que és difícil establir un patró. No defallim. Un gràfic de dispersió ens ajudarà. Adjunto el que relaciona la participació amb els vots al partit conservador.

Com es pot veure, hi ha certa relació positiva entre el percentatge de vots al partit Conservador i el percentatge de participació. La recta de regressió ens indica que a cada punt d’augment de la participació, els vots a la formació de Cameron creixen de mitjana un 0,24%.

Sembla que li haurem de donar part de la raó al sir de la BBC. Anàlisis multivariants (no els adjunto per evitar, si no ha passat ja, que el lector no passi d’aquest paràgraf) confirmen la conclusió. La relació amb el partit laborista és negativa. És a dir, que augments de participació semblen perjudicar al Labour.

Convé efectivament veure-ho a nivell individual, però ja tenim una primera pista. O dues. Estudis recents mostren que, primer, l’esquerra no s’absté més i, segon, en el cas d’abstenir-se més, si anés a votar, no provocaria canvis molt grans en els resultats actuals. Per tant, caldrà advertir els “experts en oratòria de sobretaula” -Josep Pla dixit- que contínuament ens recorden que l’esquerra no vota i que això és greu pels resultats electorals del partit que diu representar-los. De fet, es tracta d’una mescla provocada sovint per la incapacitat de diferenciar entre causes i conseqüències de l’abstenció.

Per cert. Aquests estudis, com sol passar, no analitzen el cas de Catalunya. Quan ens passi la febre britànica, ho farem.

11 Responses to “L’abstenció perjudica la dreta o l’esquerra?”


 1. 1 tonirodon Mai 14, 2010 a les 5:38 pm

  (Advertència prèvia al meu linxament per part dels ortodoxos). Perdó però a l’ordinador on sóc no hi ha Stata, va molt lent i no puc millorar la qualitat dels gràfics. En tot cas, gràcies 😛

 2. 2 Edgar Rovira Mai 14, 2010 a les 5:47 pm

  És un clàssic dels experts en oratòria de sobretaula. Elevar el tòpic a llei irrefutable.

  L’anàlisi de diversos escenaris ens diu que les variacions en la participació afecten a uns o altres depenent de múltiples factors (sistema electoral, cojuntura, candidats, etc.)

  En el cas anglès, com bé dius, s’ha pogut confirmar l’efecte contrari al que diu el tòpic, i quan observem altres escenaris ens trobarem múltiples resultats per un costat i per un altre. I ja no entro en si comparem entre diferents comicis en un mateix lloc (regionals, estatals, municipals)

  La dreta té un nucli de votants molt més fidel que l’esquerra? Depèn. No sempre i no a tot arreu.

  Molt bo l’article.

  • 3 tonirodon Mai 15, 2010 a les 10:25 am

   Exacte. Tot i que és veritat que encara s’ha d’estudiar bé. Alguns dedicarem quatre anys de la nostra vida a fer-ho 😛

 3. 4 Albert Mai 14, 2010 a les 5:49 pm

  Interessant anàlisi. Aquest tipus d’estudis ens ajuden a relativitzar les ‘teories de cafè’ que tendim a sacralitzar com a veritats absolutes…

 4. 6 marcsanjaume Mai 14, 2010 a les 7:58 pm

  Ep toni, molt bo l’article, jo tinc un dubte. Quin és l’efecte del sistema electoral en aquest cas? És a dir, en un sistema majoritari pot ser que els electors siguin menys fidels al seu partit i més racionals (suposant que ser fidel al teu partit no sigui ser racional sinó romàntic)? Aleshores pot ser que en aquests eleccions determinades l’abstenció hagi estat favorable als conservadors però en unes altres no?

  És lògic pensar que ha estat el mateix electorat de Brown el que volia un canvi de Govern i que allà on és més fidel als laboristes s’ha abstingut perquè no volien més Brown.

  En fi, no ho sé. Suposo que pots “jugar” més amb les dades.
  Salutacions.

 5. 7 Roger Buch Mai 14, 2010 a les 8:55 pm

  Suposo que els tertulians de sobretaula confonen baix nivell econòmic amb “ser d’esquerres” que són coses que poden tenir relació però no són les mateixes. En els barris de Barcelona si que es pot veure clarament com els barris amb més poder adquisitiu voten més. Això vol dir que les “dretes” votin més? interessantíssim tema que dóna per molt! mbon article.

 6. 8 Sílvia Mai 15, 2010 a les 7:53 pm

  Ei Toni, Felicitats per l’anàlisi. Si no recordo malament es va fer el mateix estudi per les eleccions espanyoles de març del 2008. El resultat també era similar. És a dir, hi havia una correlació positiva entre participació i votar al PP. Si bé és cert que tant a Espanya (com a Catalunya) s’haurien de sumar altres partits de dretes i d’esquerres per tenir una imatge completa de la relació esmentada, aquests resultats ja apunten quelcom. Potser actualment l’abstenció respongui més a les estrategies dels partits que s’hi presenten més que a l’existència d’un tipus de votant abstencionista vinculat a l’ideologia.(és només la meva opinió, per assegurar-ho s’haurien de fer estudis longitudinals)

 7. 9 marcguinjoan Mai 16, 2010 a les 4:15 am

  ep! jo crec que amb aquest tema podríem estar davant d’una relació espúria. Assumim en primer lloc el que és ben conegut per la literatura: a mesura que augmenta la competitivitat en un sistema (és a dir, que els resultats estan més renyits), també augmenta la participació. Això passa especialment en els sistemes electorals majoritaris com és l’anglès.
  Tenint present doncs que la gran pregunta en aquestes eleccions era si els conservadors arribarien a la majoria, en aquells districtes on aquests estaven al límit de la victòria, abstencionistes potencials han anat a votar fent augmentar la participació; en canvi, en aquells districtes on els conservadors no tenien possibilitats de victòria, els abstencionistes potencials no han tingut incentius per anar a votar, de manera que s’han convertit finalment en abstencionistes consolidats.
  Això explicaria perquè quan el Partit Conservador treu bons resultats és amb uns índex de participació més elevats i viceversa. No n’estic segur que pugui estar directament relacionat amb la dreta o l’esquerra.
  De fet, en l’estudi que comenta la Sílvia es demostra com l’activació dels abstencionistes potencials pot beneficiar a uns o altres molt depenent de conjuntures particulars. Crec que cada cop es pot parlar menys en aquest sentit de grans determinismes….

 8. 10 Xavier Mai 17, 2010 a les 5:40 am

  Perdonat, Toni, perdonat. Si tens connexió a Internet, però, et pots descarregar R… no necessites cap llicència i que algú et doni permís.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

 • RT @accpolitica: 🎉Neix l'Associació Catalana de Ciència Política. 🔴Una finestra oberta a tot el món de la ciència política. 🍾Us hi espere… - 1 month ago
 • RT @RogerPala: Les generacions més joves ja no són (aparentment) tan independentistes com abans. Ho analitzem amb dades d'@elpatidescobert… - 2 months ago
 • RT @tonirodon: ❓ Els joves son menys independentistes? Com ha evolucionat el seu suport a la independència en els últims anys? Què diferenc… - 2 months ago
 • RT @marcsanjaume: D'aquí una estona seré a @elsmatins, estic molt content de participar al programa aquesta temporada! - 3 months ago
 • RT @tonirodon: La revista @sapienscat d’aquest mes cobreix un dels meus articles sobre vot a l’extrema dreta i camps de concentració @roger… - 3 months ago

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter

%d bloggers like this: