La teoria de l’autogol

La macabra teoria de l’autogol guanya adeptes. Aquesta teoria defensa, ras i curt, que la reforma estatutària pot acabar fent perdre bous i esquelles a l’autogovern de Catalunya. És a dir, que no només serien foc d’encenalls les novetats del text refrendat el 2006  sinó que, l’operació de reforma, acabaria ribotant aspectes continguts al de Sau; sí, al del 1979. I així, segueix la teoria, es confirmaria allò que popularment es coneix com un autogol; la qual cosa invalidaria la posició conformista dels que pensaven que si la reforma anava malament “sempre quedaria el text del 1979”. Vegem alguns aspectes de la teoria:

1) La consagració de la LOFCA com el marc de finançament de Catalunya és una de les crítiques que diversos experts i ERC mateix van apuntar durant el referèndum del 2006. L’Estatut del 79 deixava la qüestió de manera indefinida, subjecta a les negociacions polítiques, mentre que el nou Estatut les encarrilava dins el marc de la LOFCA. L’acord final de l’estiu passat ha confirmat que les negociacions polítiques encara prevalen, però dins el marc de la LOFCA i sense estar blindades a “si es glaça la Bàltica”, que diu en Pujol.

2) Els magistrats “conservadors”, encapçalats per Gillermo Jiménez, aprofitaran l’avinentesa de la sentència sobre el recurs del PP per retallar competències en matèria de llengua i educació, però també d’institucions i finançament, contingudes a l’estatut del 1979. Recordem que la Llei de política lingüística del 1998, per exemple, va poder ser salvada dels atacs del PP precisament perquè Aznar necessità el suport de CiU per governar.

3) D’altra banda, la gran novetat a les Corts, després d’una interpretació restrictiva del nou Estatut, podria ser l’utilització de la nova doctrina constitucional per negar traspassos de competències via 150.2. No caldria, doncs, ni quedar com els dolents de la pel·lícula després d’una interpretació restrictiva, simple doctrina del TC. Una arma afegida podria ser la reintroducció del recurs previ d’inconstitucionalitat defensat aquests dies pel PP, que seria molt útil en aspectes competencials després de la nova doctrina.

4) Finalment, la qüestió no es limita a l’autogovern català. La repercussió d’una sentència restrictiva seria d’abast estatal. A la sentència sobre el recurs del PP s’hi afegirà la sentència del recurs del Defensor del Pueblo, que prepara el magistrat també “conservador” Jorge Rodríguez-Zapata. Aquesta seguiria la doctrina de la primera sentència que afecta més articles del text estatutari. Així, el resultat global sobre les competències declarades inconstitucionals definides a l’Estatut, podria tenir repercussions restrictives sobre l’Estatut gallec (1981), el canari (1982), l’andalús (2006), i el catellano-lleonès (2007).

Si aquests extrems es confirmen, i la correlació de majories al TC els aproven, s’observaria una recentralització i resimetrització estatal en tota regla. Aquesta, però, seria per via judicial i no pas per via política com va intentar la LOAPA del 1982, impulsada pel PSOE, que fou declarada inconstitucional pel TC dels vuitanta uns anys més tard. El diputat al Congrés Francisco Jorquera (BNG) ho té clar: som davant d’una segona LOAPA. Autogol a la porteria catalana, però també a la de l’Estat autonòmic.

5 Responses to “La teoria de l’autogol”


 1. 1 marcguinjoan Mai 10, 2010 a les 1:18 pm

  Marc, moltes felicitats per l’article. És estremidor veure com podem arribar a perdre competències fins i tot de les que ja teníem amb l’estatut del 1979.
  A mi personalment em preocupa molt el tema lingüístic: en principi a través de l’estatut de Sau la política d’immersió lingüística estava blindada, però tot sembla indicar que els magistrats del TC intentaran fer una interpretació tan restrictiva del nou text que en suposaria un retrocés. Sens dubte això és gravíssim i esperaria que la societat catalana i els seus polítics estiguessin a l’alçada de les circumstancies.
  Tot això però demostra que la història de Catalunya i Espanya són cada dia més irreconciliables. Semblava que el PP no podia ser més anticatalà que amb Aznar, però ho estan aconseguint. I el TC està ara més que mai abonat a les teories més centralistes. Algú s’esperaria ara que el TC declarés inconstitucional una llei com la LOAPA com van fer en el seu moment?

 2. 2 marcsanjaume Mai 10, 2010 a les 2:05 pm

  Ep bé, tal com és sabut per tothom, als vuitanta el TC feia una feina impecable. No he conegut mai cap jurista que digui el contrari. Per això es va guanyar una bona fama en aquella època de litigis entre autonomies i govern central. Però la cosa s’ha acabat pervertint des del Govern central mateix, s’ha polititzat de manera intolerable i la seva legitimitat per fer d’àrbitre ha quedat molt tocada. Si a aquest fet hi sumem que hi ha la meitat dels jutges caducats des de fa tres anys, Pérez-Tremps recusat i un de mort; la cosa és evident que no s’aguanta per enlloc.

 3. 4 L'home del sac Mai 10, 2010 a les 7:16 pm

  Aquest Estatut que tenim ja és prou dolentot… si arriba a passar això…
  o es desperta el país d’una vegada o Adéu Catalunya!

 4. 5 andreu Mai 11, 2010 a les 3:29 pm

  Completament d’acord, també amb el comentari del Marc. Un indicador del fet que el TC tenia un relatiu prestigi és que va ressoldre moltes qüestions relatives a competències, defensades per molts diversos governs. De fet, el PSOE en va perdre molts de recursos. Ara el càlcul és totalment polític.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

 • RT @accpolitica: 🎉Neix l'Associació Catalana de Ciència Política. 🔴Una finestra oberta a tot el món de la ciència política. 🍾Us hi espere… - 1 month ago
 • RT @RogerPala: Les generacions més joves ja no són (aparentment) tan independentistes com abans. Ho analitzem amb dades d'@elpatidescobert… - 2 months ago
 • RT @tonirodon: ❓ Els joves son menys independentistes? Com ha evolucionat el seu suport a la independència en els últims anys? Què diferenc… - 2 months ago
 • RT @marcsanjaume: D'aquí una estona seré a @elsmatins, estic molt content de participar al programa aquesta temporada! - 3 months ago
 • RT @tonirodon: La revista @sapienscat d’aquest mes cobreix un dels meus articles sobre vot a l’extrema dreta i camps de concentració @roger… - 3 months ago

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter

%d bloggers like this: