Les consultes a El Pati Descobert

Avui 23 d’abril, diada de Sant Jordi, apareixen un parell d’articles a la xarxa gestats des de El Pati Descobert al voltant de les consultes populars sobre la independència del proper 25 d’abril.

En primer lloc, en el tercer informatiu diari sobre les consultes del 25-A a Vilaweb apareix un nou estudi realitzat pel membre de El Pati Descobert, Marc Guinjoan, i el també politòleg Jordi Muñoz sobre la previsió de participació en les consultes del proper diumenge. D’acord amb anàlisis estadístics que hem anat presentant al bloc, els dos politòlegs estimen una participació del 16,78%. En l’article també podeu trobar la participació estimada per a cadascun dels 193 municipis que celebren la consulta.

En aquest video, en Jordi Muñoz explica per què una participació d’aquest nivell no suposaria una desmobilització de l’electorat sinó el simple fet que els municipis on se celebren les consultes són més “complicats” que els precedents

Per altra banda, també publiquem a Crònica.cat un article d’anàlisi sobre aquesta taxa de participació prevista del 16,78%. Us el deixem a continuació.

Les consultes del 25A: participació prevista

El proper cap de setmana com ja és ben conegut se celebrarà una següent onada de consultes sobre la independència de Catalunya on més d’un milió de ciutadans d’un total de 193 municipis del Principat estan cridats a les urnes. Des de El Pati Descobert hem anat publicant una llarga d’anàlisis sobre les consultes que han estat resultat de l’anàlisi conjuntament d’en Jordi Muñoz (UAB) i Marc Guinjoan (UPF) sobre les diferents onades que s’han celebrat de consultes. El resultat més palpable, de moment, és l’article “Votar independència. Organització i participació a les consultes sobre la independència ” a la Revista Eines 11.

A pocs dies de la celebració de la següent onada publiquem al diari digital Vilaweb una predicció de participació per cadascun dels municipis que celebraran consulta. Mitjançant la tècnica estadística de la regressió lineal i tenint present els resultats obtinguts en les darreres tandes de consultes, prenem en consideració unes quantes variables (totes elles s’han mostrat estadísticament significatives per explicar la participació) per fer una estimació dels resultats esperables de participació: la població, la taxa d’estrangers, la participació en les eleccions autonòmiques del 2006, el fet que la consulta se celebrés a Osona o no, el percentatge de vots a ERC, a CiU i a ICV, i l’abstenció diferencial observada entre les eleccions autonòmiques i les estatals.

Els resultats per cadascun dels municipis poden ser consultats en l’informe que presentem, però aquí ens agradaria fer una petita valoració de la participació prevista. Aquesta, i si se segueixen els patrons de comportament que es van observar en les dues primeres tandes de consultes, quedaria en un 16,78%, 5 punts per sota de les consultes del febrer, i més de 10 per sota de les del desembre.

És aquest però un mal resultat? Quan parlem de participació en les consultes cal que tinguem present que hi ha dos elements que són extremadament rellevants per explicar l’assistència a les urnes: la mida del municipi (com més gran, menys participació per les dificultats de publicitació) i el percentatge de vot a ERC, CiU, i en menor mesura ICV. Vegem en els següents gràfics quina és l’evolució en les successives tandes d’aquests elements:

Dels dos gràfics ràpidament se’n desprèn que tan CiU com ERC cauen en percentatge de vot a mesura que avancen les tandes de consultes (presentem dades també per la resta de municipis on, fins i tot, el PSC supera a CiU, i el PP a ERC), al mateix temps que la mida mitjana del municipi augmenta.

Estem doncs cada cop davant de municipis més complicats, on la realitat social no afavoreix ni el desenvolupament de les comissions organitzadores ni l’assistència massiva a les urnes. De fet, entre les primeres consultes del desembre del 2009 a les darreres de febrer, i malgrat el buit informatiu per part dels grans mitjans de comunicació, només hi va haver una caiguda de l’1,2% atribuïble a factors no contemplats en l’anàlisi estadístic de la primera tanda.

Què podem esperar doncs de la participació d’aquest diumenge? Amb tota probabilitat, lamentablement, la participació no superarà el 20%. Probablement molta gent s’espera per aquest dissabte una gran onada de participació, però la tendència observada en les passades tandes és prou coherent com per pensar que aquest cop també s’hi assemblarà.

Això ens porta directament a dues reflexions: aquest diumenge tots els que puguem hem d’acudir a les urnes. Hem de convèncer a tots els nostres coneguts de la necessitat i de la importància que té pel nostre país que puguem decidir sobre el seu futur de manera lliure, ja bé sigui en favor de la independència o de la continuïtat a Espanya.

Ara bé, i dit això, hem d’afrontar una segona reflexió: fins quan? Les prediccions de participació per a la resta de municipis de Catalunya preveuen una participació del 6,42%. Evidentment no es preveuen realitzar consultes arreu del país, però en determinats municipis on ja s’està treballant es prediuen resultats de participació molt baixos que haurien de fer reflexionar. Les consultes s’han mostrat des del primer dia molt sensibles a determinats factors; tenir-los en compte al moment de decidir si celebrar una consulta en el propi municipi és una tasca tan difícil de fer des del punt de vista emocional com necessària.

Tot amb tot, les consultes, independentment dels resultats que hagin obtingut, hauran servit sens dubte per aglutinar a nivell local amplis sectors del sobiranisme que semblaven allunyats per sempre; hauran servit per demostrar que, en efecte, tenim un objectiu comú i que podem lluitar tots conjuntament per ell; i hauran servit per posar, un altre cop, el debat sobiranista sobre la taula. Estiguem convençuts que el nostre camí cap a la llibertat passa per aquí.

Ja ho sabeu, aquest diumenge, tots a votar!

11 Responses to “Les consultes a El Pati Descobert”


 1. 1 L'home del saac Abril 23, 2010 a les 8:49 am

  Pel meu poble, Riudoms, surt una participació esperada del 28,4%. Tinc l’esperança de que serà superior, ja que els organitzadors han fet una gran feina, amb tot tipus d’actes, el poble ple de cartells i tots els partits de l’ajuntament donant-hi suport, encara que he trobat a faltar que l’ajuntament cridés directament a la participació per exemple amb una carta casa per casa.

  • 2 marcguinjoan Abril 23, 2010 a les 2:35 pm

   L’home del sac, jo he viscut de primera mà el treball que s’ha fet per la consulta des de Riudoms, hi he col·laborat en la mesura del que m’ha estat possible i n’estic convençut que s’ha fet una feinada impressionant per mobilitzar la població. Malgrat la llunyania física que em separa de Riudoms i de Catalunya ara mateix, la meva família m’ha comentat que aquests dies a Riudoms s’hi viu un ambient important de consulta i que el poble està ben engalanat.

   Aquestes prediccions no tenen en compte la intensitat de la propaganda, si no que més aviat s’assumeix aquesta com a un valor constant. Crec que en el vídeo que surt publicat a Vilaweb avui en Jordi Muñoz ho explica molt bé (http://www.vilaweb.cat/noticia/3719198/vilaweb-tv-informatiu-diari-especial-consultes-25-iii.html): a Vic l’organització va fer augmentar en 8 punts la participació, a Berga en 11, etc.
   Crec que això per tant dóna esperança als organitzadors ja que saben que la feina ben feta té recompensa!

   Esperem que a Riudoms, i per extensió a la resta del país, la consulta sigui un gran èxit!

   • 3 L'home del sac Abril 24, 2010 a les 10:40 am

    Marc, no sabia que tinguessis lligams amb Riudoms.
    Ara mateix acabo de donar una volta pel poble i està tot ben guarnit, amb senyeres i emblemes de Riudoms Decideix a molts balcons, cartells per molts llocs, se’n parla a les botigues, etc… Suposo que la gent que és del poble de tota la vida hi anirà bastant. Tota la gent que ha vingut de fora, sobretot a les cases unifamiliars, ja no sé si estaran tant al corrent de tot. Crec que als pobles petits-mitjans amb una comissió organitzadora bastant àmplia com a Riudoms, fa que tothom tingui algun parent o coneguts entre els organitzadors, que sempre pot estirar també a anar-hi.

   • 4 marcguinjoan Abril 24, 2010 a les 6:27 pm

    L’home del sac, doncs sí, tota la meva família de part de pare és de Riudoms i jo hi vaig molts caps de setmana. Segur que ens hem vist algun cop…
    Com que ara estic al Quebec no em vaig poder posar molt en la comissió, però vaig estar anant a unes quantes reunions, sobretot les inicials! I me n’he encarregat que al balcó de casa els meus avis, al carrer de Sant Jaume, hi pengi el domàs! I a la botiga de les meves tietes, als porxos de la plaça, des del primer dia hi ha guardiola! I pel que sé la majoria dels començos s’hi han implicat, de manera que esperem que se superi el 30%. Jo hi estic confiat…
    A les noves cases unifamiliars ens n’hem d’oblidar… des que vaig veure les banderes d’Espanya durant l’Eurocopa vaig veure que allò no era el Riudoms que coneixem!

 2. 5 sclaveria Abril 23, 2010 a les 10:41 am

  Bé, ja ho comentàvem l’altre cop que la composició de la mostra de les onades no és aleatòria. És a dir, els municipis que van decidir fer-ho el 25-A era perquè necessitàven més temps per organitzar-la, és a dir era més difícil. Tot i que confio en les vostres anàlisi estadístqiues, potser no podeu copçar algunes coses com: que hi hagi una sinèrgia entre Sant Jordi i 25-A que esperoni a participar, el desànim per la no-sentència pot encoratjar la participació, el fet que els municipis siguin més grans fa més difícil la participació, però potser alhora ha creat un clima de més rebombori (que no va passar pel 28-F) i la gent se n’ha assabentat més, o fins i tot que,-encara que ja no sigui una novetat, i la gent vegi que no es produeixen canvis- el fet que es produeixi 4 mesos desprès de la primera tanda pot contribuïr a la quantitat de participació…Són només impressions vagues, veurem el diumenge què passa! En tot cas, moltes felicitats per l’anàlisi. Bona feina! ( i eina?)

  • 6 marcguinjoan Abril 23, 2010 a les 2:47 pm

   Sílvia, en efecte, això que comentes està contemplat en l’estudi que presentem (http://www.vilaweb.cat/media/attach/vwedts/docs/participacio25a.pdf). Nosaltres estem assumint que els diferents factors analitzats per explicar el comportament en les passades tandes és d’aplicació igualment pel cas del 25A.

   Ara bé, aquí hi ha almenys tres matisos molt importants: en primer lloc ningú no ens garanteix que el comportament dels factors estudiats sigui el mateix en les darreres consultes que en aquestes (tu ho comentes, la selecció no és aleatòria), de manera que no podem saber, per exemple, si el votant de CiU de Berga es comportarà igual que el de Mollet del Vallès.. En aquest sentit però estem relativament tranquils perquè entre la primera i la segona consulta el comportament dels diferents factors analitzats va ser bastant coherent.

   El segon tema està relacionat amb el que tu comentes de l’organització. No tenim, a hores d’ara, dades d’organització a nivell municipal, de manera que hem d’assumir aquesta variable, que sens dubte intervé en l’explicació de la participació, com a constant. Personalment doncs crec que molta de la variació observada entre municipis estarà explicada per les diferents intensitats de propaganda.

   I en tercer lloc, hi ha també altres factors exògens a cadascuna de les consultes municipals que poden incidir favorablement en la participació, i en especial el dia de Sant Jordi com a mecanisme mobilitzador. Tornant al cas del comentari anterior, a Riudoms, per exemple, hi havia una forta esperança en el dia de Sant Jordi com a una última oportunitat per a donar-se a conèixer i esperonar la participació.

 3. 7 Marc Sanjaume Abril 23, 2010 a les 3:16 pm

  Ei, em sembla excel·lent que hagueu continuat fent l’anàlisi i publicant-lo als mitjans. El moviment organitzador de les consultes es basa en l’il·lusió col·ectiva, no obstant a l’hora d’analitzar el fenomen convé que hi hagi algú que toqui més de peus a terra com vosaltres. Sobre el factor organització penso que és un element clau però tampoc cal obsessionar-s’hi ja que el seu impacte és limitat i la gent que es mobilitza ha de poder compatibilitzar el voluntariat amb la seva vida personal, sinó és així es converteix en un veritable desgast pel moviment associatiu dels pobles.

  Salutacions!

  • 8 marcguinjoan Abril 23, 2010 a les 3:43 pm

   Marc, totalment d’acord. De fet, justament per això considero que no es poden tirar endavant totes les consultes a tots els pobles i ciutats del país. Alguns dels municipis que estan planejant la consulta haurien de saber que, molt a pesar dels grans esforços que hi puguin dedicar, estan “condemnats” a obtenir una participació molt baixa, ja sigui per la gran dimensió del municipi (factor explicatiu principal) o bé per la poca presència de votants de perfil sobiranista. Això porta al que tu comentes, que és ni més ni menys que en un veritable desgast del moviment associatiu.

   I crec que conèixer quina serà aproximadament la teva participació pot ser un mecanisme per pal·liar-ho. Si t’haguessin dir per exemple en el seu moment que a Cardedeu la participació prevista era del 22% i que la vau superar de més de 4 punts gràcies al vostre esforç, probablement el desencís no hauria estat tan gran.
   I si coneguéssim la participació esperada de determinats municipis que faran la consulta, potser els organitzadors s’haurien estat de fer un esforç tan gran per tant poca recompensa. Aquest és un debat que evidentment ara no toca, però potser a partir de la setmana que ve caldrà abordar. Potser és el moment que acceptem que dins del nostre país existeix la “sobirania de via ràpida i de via lenta”… hehe!

   Bon dia de Sant Jordi a la quebequesa..

   • 9 Sílvia Abril 23, 2010 a les 4:34 pm

    Permeteu-me que discrepi davant les vostres afirmacions. Crec que aquest tipus d’organització municipal pateix molt poc desgast. Si bé es cert que els ciutadans són racionals i contemplen els costos i beneficis que obtindrien a l’hora de participar, els beneficis no només són el % de la participació, hi intervenen altres tipus de benefici ( com fer-se un lloc al municipi, ser el centre d’atenció…). I un cop feta aquetsa acció, en teoria les associacions es dissolen, tant ràpidament com s’han creat. Resultat d’aquetses accions s’obté una major teixit municipal que pot ajudar a augmentar el teixit associatiu, i un increment de difusió de les tesis d’aquests moviments. Sí, es veritat que aquest tipus de consultes no han tingut la repercusió a la agenda política que s’esperava, ni es tornaran a fer en un període curt de temps; no obstant sí que ha servit per introduir aquests tipus de temes als debats polítics. No oblidem que la gent que participa als municpis poden intuïr (sense estadístiques, clar) quina serà la participació esperada i partir d’aquí decideixen participar o no (encara que alguns es van deixar enlluernar pel cas d’Arenys de Munt). Ja ho diuen, el que és important no és guanyar sinó participar.

    Bona diada de Sant Jordi, ja et faré arribar un llibre virtual a Montréal! Em reitero amb la meva felicitació!

    PD: No hi crec gaire en la neurtralitat de l’acadèmia.

 4. 10 marcguinjoan Abril 23, 2010 a les 4:38 pm

  Sílvia, no crec que el que comentes sigui incompatible amb el que dèiem. Fixa’t en el que posem al darrer paràgraf a l’article de Crònica:

  “Tot amb tot, les consultes, independentment dels resultats que hagin obtingut, hauran servit sens dubte per aglutinar a nivell local amplis sectors del sobiranisme que semblaven allunyats per sempre; hauran servit per demostrar que, en efecte, tenim un objectiu comú i que podem lluitar tots conjuntament per ell; i hauran servit per posar, un altre cop, el debat sobiranista sobre la taula. Estiguem convençuts que el nostre camí cap a la llibertat passa per aquí”

  PD. una regressió lineal és neutral. I qui digui el contrari s’equivoca…. 😛 (MODE PROVOCACIÓ “ON”)

  • 11 Sílvia Abril 23, 2010 a les 4:51 pm

   No ho deia pels articles. Sinó pel debat que volies obrir la sermana vinent i del desgast del què parlaves. He percebut que hi havia una mica de desccordinació entre l’article i el comentari. Però segur que ha estat error meu en no interpretar bé el què deies 🙂

   Surto d’aquí, a veure si em regalen alguna rosa…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

 • RT @accpolitica: 🎉Neix l'Associació Catalana de Ciència Política. 🔴Una finestra oberta a tot el món de la ciència política. 🍾Us hi espere… - 1 month ago
 • RT @RogerPala: Les generacions més joves ja no són (aparentment) tan independentistes com abans. Ho analitzem amb dades d'@elpatidescobert… - 2 months ago
 • RT @tonirodon: ❓ Els joves son menys independentistes? Com ha evolucionat el seu suport a la independència en els últims anys? Què diferenc… - 2 months ago
 • RT @marcsanjaume: D'aquí una estona seré a @elsmatins, estic molt content de participar al programa aquesta temporada! - 3 months ago
 • RT @tonirodon: La revista @sapienscat d’aquest mes cobreix un dels meus articles sobre vot a l’extrema dreta i camps de concentració @roger… - 3 months ago

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter

%d bloggers like this: