Una majoria de centre-esquerra?

En un acte a Pinós (Solsonès), el president de la Generalitat, José Montilla, va fer aquestes declaracions: “sóc català i catalanista, espanyol i federalista; europeu i europeista i progressista i de centre-esquerra, com la majoria”. Apel·lar a la majoria és un risc, donat que et pot fer caure en una fal·làcia ad populum (“tothom sap que…”), traslladant una opinió personal a un estat global inventat. Ens centrarem en l’última part de l’afirmació, en què considera que la majoria de la població catalana és de centre-esquerres.

Fem un gràfic i situem la distribució de l’electorat català en l’eix esquerra (0) dreta (10). Com es pot veure, la “majoria” està ubicada al cinc (30%). Els catalans ubiquen el PSC al 4,3, just el valor on s’ubica tot l’electorat de mitjana. CiU queda més lluny: al 6,1.

Segons es pot veure en el gràfic, sembla que el PSC parteix de cert avantatge atès que és vist com un partit ubicat on la “majoria” dels catalans s’ubiquen.

Però aquesta anàlisi pot portar a errors. Les persones tendeixen a apropar el seu partit (efecte assimilació) i a allunyar el rival (efecte projecció), efectes no contemplats quan s’analitza l’electorat en general o s’utilitzen les mitjanes. Per això cal anar un pas més enllà. Si s’examina la ubicació ideològica dels partits segons els seus propis votants, el panorama que s’obté és una mica més clar. Com es pot veure, el PSC segueix al centre-esquerra. Ara, però, el partit que ocupa la “majoria” és CiU, a qui els seus votants ubiquen al centre (lleugerament escorat a la dreta). De mitjana també deduïm que els votants de CiU allunyen menys el PSC del que ho fan els votants d’aquest partit.

En conclusió, quan parlem de “majoria”, a quina ens referim? A la dels nostres o a la dels seus? Amb tot, un secret ja conegut: la ideologia sempre es mira en termes relatius.

Anuncis

0 Responses to “Una majoria de centre-esquerra?”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Entrades més vistes

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter
Anuncis

%d bloggers like this: