Pobresa i desigualtat a l’Amèrica Llatina

Abans d’endinsar-nos en unes interessants anàlisis sobre les eleccions al Regne Unit o la llengua al Quebec (prepareu-vos!), unes reflexions interessants que es van donar ahir dijous, dia 9, al marc del Fòrum de Recerca de la UPF. Ens va visitar John D. Stephens i Evelyne Huber, dos coneguts autors sobre polítiques públiques, pobresa i desigualtat (web).

Ambdós autors estudien per què hi ha desigualtats a l’Amèrica Llatina. Arriben a conclusions interessants. Les sintetitzo:

1. L’efecte “democràcia” es produeix només a llarg termini. El fet que un país esdevingui democràtic no és garantia de la reducció de la desigualtat, si el sistema no és capaç de consolidar-se. A llarg termini la democràcia aconsegueix reestructurar les polítiques socials i, consegüentment, genera un impacte social positiu.

2. A diferència dels països de l’OCDE, a l’Amèrica Llatina la despesa social és procíclica. Quan l’economia va bé, hi ha més despesa social, i viceversa. No hi ha, per tant, estabilitzadors econòmics immediats. Això ajuda a que les reduccions en desigualtat en època de bonança retrocedeixin en èpoques de recessió.

3. Arriben a la conclusió que la diversitat ètnica té un efecte negatiu en la desigualtat. És potser allò més problemàtic, atès que és difícil dictaminar si per ser les ètnies existents tenen impacte o hi falta la intermediació d’algun altre factor. En tot cas, queda clar que la majoria de factors que aconsegueixen reduir la desigualtat són polítics i no deterministes.

4. Es detecta una doble tendència dels règims no democràtics (o democràcies limitades). D’una banda, la despesa social es manté. De l’altra, la despesa en educació pateix una retallada. Que els conciutadans no se’ns enfadin i al mateix temps evitem que pensin?

A més, tots dos detecten que a la majoria de països llatinoamericans, hi ha una àmplia tendència de dirigir part de la despesa social cap als sectors més adinerats de la societat, ajudant així a reproduir les desigualtats. Un factor sens dubte important, atès que els països del continent segueixen sent els més desiguals de tot el món.

Anuncis

0 Responses to “Pobresa i desigualtat a l’Amèrica Llatina”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter
Anuncis

%d bloggers like this: