Votar independència. Organització i participació a les consultes sobre la independència

En el darrer número de la Revista Eines publicat per la Fundació Josep Irla en Jordi Muñoz i en Marc Guinjoan presentaven un article d’anàlisi sobre les consultes del 13 de desembre del 2009 a 167 pobles de Catalunya. Des del Pati Descobert hem fet un seguiment molt exhaustiu d’aquest procés democràcia directa organitzat des de la mateixa societat civil i aquest article, que us el podeu descarregar des d’aquest enllaç, n’és doncs el resultat més palpable.

A continuació presentem alguns dels resultats més interessants que es destaquen en l’article, tot i que evidentment us convidem a què us el llegiu. Es tracta d’un document de fàcil i ràpida lectura que, des de la distància i l’objectivitat, aprofundeix en un procés de tanta rellevància tant per al nostre país com per al coneixement de les dinàmiques en democràcia directa.

Per a la realització de l’estudi, que es va centrar en com es poden explicar els resultats de participació obtinguts, es va dur a terme una anàlisi estadística de tots els 167 municipis que van organitzar consulta independentista el passat 13D; a més, es va enviar una enquesta a tots aquests municipis per aprofundir en les dinàmiques internes d’organització, i es van obtenir un total de 94 respostes, el 56% dels 167 pobles que van celebrar consulta.

Heus aquí alguns resultats.

La majoria dels municipis valoren positivament el suport que van rebre per part dels consistoris locals:

La primera reunió es va realitzar de mitjana 57 dies abans de la celebració de la consulta.

L’activitat que més popularitat va tenir va ser la bustiada, seguit per la realització de pancartes i de cartells. Les dues menys realitzades van ser la reunió amb immigrants i el porta a porta. Les comissions van realitzar de mitjana poc més de 6 actes de promoció de la consulta.

S’observen moltes diferències en funció de la mida del municipi pel que fa als col·legis electorals, els habitants per voluntari, el pressupost per habitant, l’origen dels recursos i el compliment de les expectatives.

A Osona la feina es va fer molt bé. Les dades ho corroboren:

Malgrat que la participació mitjana va ser del 27,5%, més de la meitat dels municipis van registrar una participació d’entre el 30 i el 40%.

Tal com ja havíem anat enunciant en diversos posts, la mida del municipi va ser l’element més important per determinar la participació registrada.

Tot i això, la tradició participativa en cadascun dels municipis és un element que també explica la participació registrada: allà on normalment es vota més, també es va participar més el 13D

Lamentablement les consultes van tenir moltes dificultats per captar el vot immigrant. A mesura que augmenta el percentatge de població immigrant, disminueix la participació.

I finalment, el nombre de voluntaris també és un element explicatiu de la participació.

Aquests són només alguns dels resultats obtinguts en l’estudi sobre les consultes d’independència del passat 13 de desembre. Si en voleu saber més, només cal que us llegiu l’article!

Anuncis

0 Responses to “Votar independència. Organització i participació a les consultes sobre la independència”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Entrades més vistes

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter
Anuncis

%d bloggers like this: