Experiments naturals amb l’idioma dels exàmens

Avui vull presentar, i de manera molt ràpida, un experiment amb el que m’he trobat pràcticament sense voler. En el marc de l’assigantura de Tècniques d’Investigació I del grau de Ciències Poítiques, hi ha una part de la nota que ve determinada per un examen que fem els professors de pràtiques amb el programa SPSS. Resulta que tenia dos dies d’examen: el dimarts i el divendres.

L’examen de l’assinatura estava ja fet en castellà per part del professor titular. Per manca de temps no el vaig traduir, de manera que els estudiants del dimarts van tenir l’examen redactat en castellà. En canvi, per aquest divendres sí que el vaig traduir.

Ens trobem davant d’un experiment pràcticament natural: assumint que la distribució d’alumnes castellans i catalans és homogènia entre els dos grups, i tenint present que els alumnes devien saber per igual que era jo qui corregiria els examens, podem veure quin és l’efecte del fet que l’examen sigui en castellà en l’idioma de resposta. Els resultats són altament significatius:

– El dimarts el 45% de les persones van fer l’examen en català

– El divendres, el percentatge ha augmentat fins al 88,4%

Si ens fixem en les mitjanes per cada dia, essent “0” fer l’examen en castellà i “1” en català, el valor obtingut del dimarts és del 0.45, mentre que pel divendres és de 0,88. Fent una ANOVA per testar la significació, evidentment aquesta és significativa al 99,9%.

Probablement no estem descobrint la sopa d’all amb aquest test, és evident. Ara bé, aquestes dades demostren, una vegada més com entre molts catalans, l’idioma amb el qual ens hi adrecem és determinant per explicar l’idioma amb el que ens respondran.Així doncs que ja ho sabeu, si ens estimem una mica la nostra llengua, a vegades un fet tan simple com adreçar-nos en català pot ser determinant per la salut de l’idioma!

Anuncis

6 Responses to “Experiments naturals amb l’idioma dels exàmens”


 1. 1 Xavier Març 5, 2010 a les 12:42 pm

  Marc,

  No hauria de ser que “El dimarts el 55% de les persones van fer l’examen en català”, en lloc de “en castellà”? Si no, no ho entenc.

  Ah, i això de fer-ho amb SPSS…!

  Per cert, que tinc dades com aquestes que en el seu moment vaig analitzar, amb els assajos d’una certa assignatura que probablement recordaràs… Algun dia us ho hauré de passar.

 2. 2 Roser Març 5, 2010 a les 12:42 pm

  La llengua és, sobretot, una qüestió de militància que comença, efectivament, en la pràctica personal envers les persones que ens envolten.

  Si fessim un ús espontani i natural de la llengua catalana l’ús social d’aquesta no perillaria tant!

 3. 3 L'home del sac Març 5, 2010 a les 2:11 pm

  Doncs tens tota la raó. Recordo a la meva època d’universitari que entre pofes castellans i erasmus, la gran majoria de les classes i exàmens es feien en castellà. Jo sempre vaig fer els exàmens en català, fins i tot un examen oral amb un profe alemany… (si m’hagués dit que no m’entenia hagués canviat de llengua, però al contrari, aquell dia el vaig sentir parlar català per primer cop).
  Aquest és el perill més gran per a la continuïtat de la llengua. Que la gent la deix d’utilitzar en sentir el castellà. Fa vergonya sentit tantes parelles que parlen sempre en castellà quan una d’elles es catalano-parlant i l’altre és castellano-parlant però nascuda a Catalunya.

 4. 4 Albert Març 7, 2010 a les 2:59 pm

  Recordo quan anava a la Universitat que això passava. Hi havia qui fins i tot pensava que el professor li posaria més mala nota si l’escrivia en català. Complexos que no hi ha mala manera que ens traiem de sobre! Jo sempre feia els exàmens en català, independentment de l’idioma de l’examen i de la classe.

 5. 5 marcguinjoan Març 8, 2010 a les 4:01 pm

  En primer lloc demanar disculpes perquè he estat fora tot el cap de setmana i fins ara mateix i no he pogut revisar el correu ni el bloc. I els meus companys del pati no es deuen haver atrevit a donar la cara davant d’un post tan xorra…

  Xavier, el que volia dir és que el dimarts (examen en castellà) el 45% dels alumnes va fer l’examen en català, mentre que el divendres (examen en català) el percentatge va augmentar fins al 90%.
  Evidentment estaria(-ríem, suposo..) molt interessat en veure aquestes dades que comentes. Incorporen les notes també?

  Pel que fa a la resta de comentaris, totalment d’acord: la militància comença en el dia a dia, i tots els actes, per petits que puguin semblar, ajuden a dignificar i normalitzar la llengua.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Entrades més vistes

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter
Anuncis

%d bloggers like this: