Prediccions

Immersos en plena pre-campanya electoral, els partits ja han començat a fer-se veure i a presentar els seus eslògans electorals. Què podem esperar de les properes eleccions? Qui podrà treure més rèdit electoral? El tripartit, CiU o els nous partits a l’arena política? Podem establir algun tipus de predicció?

En un conegut estudi, Joan Font exposava que estar al govern no implica per se obtenir uns bons o mals resultats electorals, tot i que són els governs aquells que guanyen o perden les eleccions; ja que són aquests els que es donen a conèixer i els que posteriorment seran avaluats. Davant de governs en coalició, la situació s’enrevessa una mica més, atès que la distribució de competències entre els diferents partits dilueix les responsabilitats, fent la rendició de comptes més complicada de cara als votants.

Les coalicions es construeixen sobre compromisos i diferències ideològiques que serà precís tenir en compte a l’hora d’analitzar els efectes electorals de governar. Als estudis es conclou que els ciutadans que havien votat a governs de coalició poden seguir diverses estratègies: hi haurà ciutadans que votaran a la oposició en descontent amb el govern, altres que seguiran votant al seu partit, aquells que s’abstindran, i finalment aquells que votaran a altres formacions de la coalició (a les que no havien votat)–que normalment són més properes ideològicament.

Ara bé, Catalunya –com d’altres indrets- a més de tenir l’eix ideològic (esquerra-dreta), també juga un paper important una altra dimensió de competició: l’eix nacional. D’aquesta manera a l’argument anteriorment exposat, se li ha de sumar aquesta dimensió. La teoria de Downs la qual ens explica que el ciutadà votarà al partit més proper, s’ha de complementar amb el model de compensació (d’Orit Kedar), pel qual el votant es preocupa de votar a l’opció política que maximitza les probabilitats que la seva política preferida sigui desenvolupada. Tradicionalment, a l’hora de l’elecció del vot sempre ha pesat gairebé el doble l’eix ideològic més que el nacional, però aquesta pauta sembla que s’està modificant, i cap a les properes eleccions es perceben canvis, i s’espera que aquestes últimes eleccions l’eix nacional ocupi un lloc més preponderant.

Després de totes aquestes consideracions teòriques, implementem-les a la pràctica. En primer lloc, s’observa que el segon tripartit (al govern) ha demostrat tot allò que ha pogut fer, és a dir, s’ha donat a conèixer. Així que els descontents amb el tripartit (55,1%, CEO 2010) tenen diverses alternatives: 1) Vot a l’oposició: CiU i Reagrupament; tot i que ideològicament no siguin propers a l’elector els pot considerar com aquella opció política que pugui desenvolupar les seves preferències. Encara que, CiU no vulgui capgirar les relacions entre Catalunya i Espanya, si que la poden considerar com millor company de viatge per fer possible els seus interessos. 2) Aquells que votin al mateix partit, tot i el seu descontent. 3) Aquells que anteriorment havien votat a ERC o sobretot a ICV votin a PSC. Crec que en aquestes eleccions cap partit tindrà el poder de negociació, i tot es dirimirà en governs de minoria. Però no oblidem que és política-ficció.

Anuncis

0 Responses to “Prediccions”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter
Anuncis

%d bloggers like this: