Recurs previ d’inconstitucionalitat?

El debat sobre la restauració del recurs previ d’inconstitucionalitat torna a ser notícia, aquesta vegada de la mà del Partit Popular. La modalitat de control constitucional ex ante, no prevista a la Constitució, va ser suprimida al cap de sis anys d’haver entrat en vigor dins la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional. Aquest recurs permetia la suspensió de l’aplicació de lleis orgàniques i Estatuts d’Autonomia fins que fossin revisats pel TC. El seu abús per part d’Alianza Popular durant la legislatura 82-86, amb el primer govern de Felipe González, va fer reconsiderar als legisladors la idoneïtat d’aquest recurs i fou suprimit el 1985 mitjançant una reforma de la LOTC (havia retardat, entre d’altres, la Llei de l’abortament).

Les reformes dels Estatuts d’Autonomia i el blindatge del concert econòmic basc han tornat a posar sobre la taula la possibilitat de recuperar-lo. El Govern espanyol s’hi oposa, l’oposició en demana la restauració ( que es podria limitar als Estatuts) i membres del PSOE també; PNB i CiU han plantejat propostes alternatives com ara un informe previ del TC a petició del Congrés dels Diputats.

Tot plegat planteja una qüestió interessant per al sistema polític espanyol: cal recuperar el recurs previ d’inconstitucionalitat?

1) Aquest recurs permetria evitar conflictes de legitimitat greus en el cas dels Estatuts d’Autonomia com ara el fet que un cop refrendats pels ciutadans puguin ser recorreguts al Tribunal Constitucional (la situació actual de nou Estatut català n’és un exemple).

2) Si qualsevol llei orgànica fos recorreguda ex ante es podria tornar a la situació dels 80′: una obstaculització permanent de l’activitat legislativa. A més a més, el control ex ante de lleis orgàniques planteja problemes de divisió de poders, un ús abusiu del recurs convertiria el TC en un quart poder (afegit al legislatiu, l’executiu i el judicial). Amb l’actual composició del TC podria convertir-se en una poderosa eina conservadora.

3) D’altra banda, en funció de com es fixessin els requisits i fent-ne una lectura federal podria ser emprat com una eina de protecció de les minories nacionals si aquestes disposessin del veto constitucional ex ante. No obstant: a) la mateixa Constitució segurament no els seria gaire favorable; b) la composició del TC es decideix pels dos grans partits estatals; c) és altament improbable una reforma de la LOTC en aquest sentit, l’oposició,  s’asseguraria la capacitat d’emprar el veto ex ante; PP i PSOE evitarien aquesta lectura federal.

4) Davant d’aquesta discussió i del clima polític espanyol, amb una marcada tendència a la crispació i pèrdua de prestigi gravíssima de l’alt tribunal,  la reintroducció del recurs previ d’inconstitcuionalitat no sembla ser gaire recomanable. D’altra banda, amb un TC plural i amb representació de la minories nacionals (tal com succeeix al Canadà), podria ser una eina de protecció de les minories.

Anuncis

2 Responses to “Recurs previ d’inconstitucionalitat?”


  1. 1 andreu orte febrer 2, 2010 a les 1:51 pm

    Clarament necessari el procés. L’altre opció és que un grup de magistrats petit, de 2-3 membres amb una legitimitat menys dubtosa i un clar consens de congrés i senat (potser triant-los amb una majoria de 3/5 i fins que es retirin/morin) fes un dictamen previ, una mena de comité de sabis. Vull dir, està clar que un pronunciament ex-ante és positiu, la qüestió és si un tribunal de 12 membres és el lloc on discutir aquestes qüestions i com limitar els abusos d’èpoques passades.

  2. 2 tonirodon febrer 2, 2010 a les 1:56 pm

    Doncs jo no el veig gens clar. O es posen criteris clars o pot suposar un bloqueig en tota regla. Imaginem-nos què passaria amb l’Estatut. Es presenta un recurs previ i, tres anys després, encara no s’ha pogut fer res (malgrat que algunes parts siguin constitucionals). A mi em sembla que el recurs previ es realitza sota una concepció molt purista i positiva del dret. Però la realitat avança i perquè uns quants ho mantinguin bloquejat les coses s’han de fer igualment.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Entrades més vistes

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter
Anuncis

%d bloggers like this: