La “cuina” del 13D

Passats ja uns quants dies de la celebració de les consultes sobiranistes del 13 de desembre arreu de Catalunya i tenint ja en perspectiva la pròxima tanda de consultes prevista pel 28 de febrer, voldríem proporcionar noves dades al voltant de l’organització i els resultats obtinguts quant a participació el proppassat 13 de desembre. Els resultats que presentem són fruit d’un estudi que he realitzat conjuntament amb en Jordi Muñoz (UAB), els resultats del qual es publicaran al proper volum de la revista EINES. Les dades sobre l’organització de les consultes ens les han proporcionades les mateixes comissions organitzadores. Mitjançant una enquesta penjada a Internet vam obtenir fins al dia 17 de gener un total de 94 respostes de municipis diferents, que representen poc més del 56% del total de municipis que van celebrar la consulta en aquella data.

De moment fem una pinzellada d’algunes dades que ens semblen rellevants de cara al procés organitzatiu i dels resultats obtinguts, i quan la revista surti publicada donarem a conèixer la resta de resultats.

En primer lloc, presentem un gràfic que mostra el nombre de dies transcorreguts des de la formació de la Comissió Organitzadora (CO) a la realització de la consulta:

La primera comissió es va crear 99 dies abans de la consulta, és a dir, el dia 14 de setembre, l’endemà del referèndum Arenys. El valor mitjà obtingut és de 57 dies.

Pel que fa a la percepció que tenen les CO sobre el suport que els van donar els ajuntaments, en una escala de 0 (gens de suport) a 10 (tot el suport), s’obté un valor mitjà de 6,33. El repartiment de valors és el següent:

Pel que fa al nombre d’activitats realitzades per a la promoció de la consulta, sobre un total d’11 possibles ítems considerats, aquestes han estat les respostes obtingudes:

Les comissions van dur en terme mig un total de 6,1 actes de promoció de les consultes. D’entre aquests, en destaquen per la seva popularitat el repartiment de cartes a les bústies (98% dels municipis), la realització de pancartes (96%) i de cartells (90%). Per contra, els actes que van ser realitzats per un percentatge menor de municipis foren les reunions amb immigrants (36% dels municipis) –fet pel qual és probable que es pugui explicar la baixa taxa de participació entre aquest col·lectiu– i el porta a porta (33%), molt limitat a municipis de dimensions petites.

Ja finalment ens agradaria presentar dades  sobre la satisfacció de les expectatives de les CO amb els resultats obtinguts:

El valor mitjà de satisfacció (en què 1 és per sota; 2, igualat; i 3, per sobre) va ser de 2,13.

Evidentment, però, en tots i cadascun d’aquests ítems presentats hi ha una gran variabilitat en funció de la mida del municipi i també de si la consulta es va realitzar a Osona o a la resta del país.

En tot cas, això ho deixem per un proper article. I sobretot, per l’article de la Revista EINES!

13 Responses to “La “cuina” del 13D”


 1. 1 marcsanjaume gener 29, 2010 a les 11:23 am

  Hola Marc felicitats per l’estudi (a en Jordi també) i la propera publicació. Al post hi trobo a faltar la part analítica que potser és la més interessant pels organitzadors de les consultes. Però, ja està bé deixar una miqueta de misteri per quan surti el número d’Eines. Ja faràs una versió 2.0 del post en tot cas 😉

  Penso que deixant de banda els factors estructurals i contextuals que determinen la participació, el més útil de cara a les properes consultes pot ser veure l’impacte de l’organització. Hi ha debats que no s’han resolt, entre els que ja ho van organitzar el 13D, sobre com encarar les campanyes properes als altres pobles. Segur tindreu moltes peticions de xerrades!!!

  Fins ara.

 2. 2 marcguinjoan gener 29, 2010 a les 11:30 am

  Marc, si a la part analítica et refereixes a què és el que explica la participació, això no ho he inclòs perquè tampoc no ha canviat massa en relació a el darrer dels posts que vam penajr aquí (https://elpatidescobert.wordpress.com/2009/12/16/com-expliquem-la-participacio-ii/). És veritat que hi hem inclòs algunes noves variables que resulten significatives com ara el nombre de voluntaris per habitant i sobretot el suport del partit de l’alcalde (fins al moment havíem considerat suport del ple; ara veiem que explcia més el suport del partit de l’alcalde).

  En tot cas però esperem que l’article surti més aviat que tard i pugui ser d’utilitat per les CO que fan la consulta el 28F. Sinó però ja tinc pensat de fer un post explicatiu -sense presentar dades concretes- sobre quins són els factors claus per organitzar una bona consulta!

 3. 4 Sílvia gener 29, 2010 a les 12:04 pm

  Ei Marc, anem pel bon camí, em sembla un treball molt interessant a l’hora que costós. M’agradaria plantejar-te que es pot donar un problema d’endogeneitat, on el pobles que estiguessin més implicats en aquests temes (és a dir, els ciutadans estiguessin més predisposats a votar a la consulta) hi haurà una organització més forta. Bé, és broma, sabem que tot és endogen ;).

  El que si em semblaria interessant és que poguéssiu fer un “full de ruta” sobre el millor model organitzatiu de consultes. Tot i que, sabem que cada municipi és un món…

  Bona feina!

  • 5 marcguinjoan gener 29, 2010 a les 12:31 pm

   Sílvia, sí, hi ha endogeneïtatat però ja saps que pràcticament sempre n’hi ha, especialment si estem treballant en comoprtament electoral. En aquest sentit això em preocupa relativament poc.

   El que sí que em preocupa bastant és el problema del biaix de selecció dels municipis, en dos sentits:

   – En aquesta mostra hi ha una sobrerepresentació de municipis grossos, on els resultats de participació van ser més baixos, per la qual cosa en determinades preguntes com ara la satisfacció amb el resultat obtingut, els resultats poden tendir a la baixa. En general aquesta mostra reflecteix millor les consultes a munipis mitjans i grans que no pas dels petits (entre els 20 més pettis per ex. només tenim 5 respostes, mentre que en tenim 16 d’entre els 20 més grossos).

   – Qui respon? evidentment aquest és el gran problema: responen els municipis que van estar més organitzats i que van emprar més mitjans per a publicitar la consulta (especialment, internet). Això crea un biaix en favor de la sobreorganització dels municipis que és difícil de combatre. Si disposéssim de resultats per tots els muncipis, hi hauria molta més variabilitat i desviació en els resultats.

   En aquest sentit, l’única cosa que ens queda fer per combatre aquest biaix és obtenir resultats de la resta de municipis. Per això l’enquesta continua estan oberta a les comissions i nosaltres continuem treballant perquè ens responguin. Aconseguir-ho o no ja és qüestió que els qui no han respost consultin el mail..

 4. 6 Roser gener 29, 2010 a les 12:20 pm

  El tema del full del ruta em sembla una idea brillant!

  Totes les ajudes per a organitzar una bona consulta el 28F són molt i molt benvingudes!

 5. 7 tonirodon gener 29, 2010 a les 3:04 pm

  Marc,

  M’afegeixo a les felicitacions! (per tu i per en Jordi!)

  D’altra banda, com que es faran més consultes, també es pot anar ampliant la base de dades i el biaix de selecció i resposta s’anirà solucionant. Això sí: haureu de fer un altre article!

 6. 8 Xavier gener 29, 2010 a les 3:43 pm

  Marc (i Jordi),

  També m’afegeixo a l’enhorabona.

  I l’enhorabona per anar millorant l’aspecte visual del material que pengeu al blog, tot i que, com sempre, tinc alguns comentaris:

  + Al primer (dies abans de les consultes), que treballeu amb setmanes o amb mesos, per evitar a) massa números a l’eix i b) treballar amb un tipus d’escala poc habitual per la gent (no és habitual parlar de 25 o 50 dies, sinó de setmanes, o mesos).

  + Evitar també les graelles a totes les figures (per mor de fer-ho més llegible).

  Gràcies per la feina, que convé.

  • 9 tonirodon gener 29, 2010 a les 3:55 pm

   Xavier,

   Aquest cop et dono la raó! 😛

  • 11 marcguinjoan gener 29, 2010 a les 4:42 pm

   Xavier,

   Com sempre els (pocs) comemtaris que deixes són pertinents. Pel que fa a l’escala, estic completament d’acord amb el que dius. La veritat és que vaig estar reflexionant com fer-ho de la manera més llegible i no vaig pensar en posar el nombre de setmanes. Suposo que serà una cosa relativament fàcil de fer.
   Pel que fa a les graelles dels gràfics, tens raó. Simplement he agafat els gràfics que vam enviar a la revista EINES on no ens demanen que els modifiquem, atès que ja ho faran ells amb el seu propi format. A més vam anar tant de vòlid acabant l’informe que la part més estètica se’n va ressentir una mica…

   Moltes gràcies un altre cop!

   Marc

   • 12 Xavier gener 29, 2010 a les 5:19 pm

    Perfecte si ho podeu arreglar.

    No pateixis pels d’EINES, que el tema gràfic està perfecte (només van fer un petit error en el número anterior i on van posar un límit de 0 a una figura on no n’hi havia d’haver (odds/raons). No patiu per la infografia que la cuiden molt.

    De tota manera, això de “l’estética” sovint cal cuidar-ho molt, mimar-ho molt, quan es tracta de figures. Així com volem fer frases amb sentit i ben fetes gramaticalment, fer figures també té part d’art i de ciència, i no deixa de ser un element de comunicació més. (sembla consell de l’avi, això!)

    Apa, ànims!

 7. 13 Albert gener 29, 2010 a les 4:52 pm

  Unes gràfiques molt interessants. L’anàlisi tranquil de els dades poden ajudar a futures organitzacions a saber què va funcionar bé i assolir aíxí uns millors resultats.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

 • RT @accpolitica: 🎉Neix l'Associació Catalana de Ciència Política. 🔴Una finestra oberta a tot el món de la ciència política. 🍾Us hi espere… - 1 month ago
 • RT @RogerPala: Les generacions més joves ja no són (aparentment) tan independentistes com abans. Ho analitzem amb dades d'@elpatidescobert… - 2 months ago
 • RT @tonirodon: ❓ Els joves son menys independentistes? Com ha evolucionat el seu suport a la independència en els últims anys? Què diferenc… - 2 months ago
 • RT @marcsanjaume: D'aquí una estona seré a @elsmatins, estic molt content de participar al programa aquesta temporada! - 3 months ago
 • RT @tonirodon: La revista @sapienscat d’aquest mes cobreix un dels meus articles sobre vot a l’extrema dreta i camps de concentració @roger… - 3 months ago

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter

%d bloggers like this: