Sobre la polèmica de Vic

El batlle de Vic, el conservador Josep Maria Vila d’Abadal (Unió Democràtica), ha anunciat que no deixarà empadronar a la capital osonenca les persones que no presentin la documentació necessària (DNI, NIE, Visat i residència) tal com preveu, segons ell, la nova Llei d’estrangeria (2/2009) que va entrar en vigor el passat 11 de desembre. La decisió ha estat presa al consistori amb el suport dels grups de CiU, PSC i ERC.  Segons Vila d’Abadal, la voluntat no és deixar sense serveis a les persones immigrades malgrat que és el padró el que dóna accés a la sanitat i l’educació públiques. Ha explicat que les persones que no compleixen els requisits representen menys d’un 2% de les sol·licituds i que l’única novetat serà una revisió més exhaustiva dels documents presentats. La mesura ha rebut crítiques del mateix Ministre de Treball i Immigració Celestino Corbacho, dels grups municipals a l’oposició i de les entitats cíviques com SOS Racisme. La polèmica està servida i gira al voltant de diverses preguntes: té competències l’Ajuntament de Vic per aplicar la Llei d’estrangeria? És ètic deixar persones sense els serveis bàsics negant el padró? És una concessió al programa polític del partit xenòfob Plataforma per Catalunya, amb representació al consistori vigatà?

Us adjuntem un parell d’opinions publicades amb arguments i estils diferents:

La Najat amb un to irònic ben trobat barreja pomes amb peres…

NAJAT El Hachmi

Sort que dissabte passat l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, explicava les seves raons per tot l’enrenou que ha muntat, que si no jo hauria començat a malpensar. En el seu emotiu article queda ben clar que l’únic que vol és ajudar els immigrants.

En Pere Martí fa una anàlisi incisiva sobre la darrera pregunta que formulàvem…

Anglada com a coartada

Pere MARTÍ

Quan la població immigrada supera el 20% del cens d’una ciutat, com és el cas de Vic, cal anar més enllà del paternalisme naïf d’aquells que conviden a mirar la immigració com una oportunitat i no com un problema, però gairebé sempre se la miren de lluny, com un ratolí de laboratori. El consistori està governat per CiU, PSC i ERC, amb la qual cosa qualsevol acusació de xenofòbia es desautoritza per ella mateixa,

Anuncis

6 Responses to “Sobre la polèmica de Vic”


 1. 1 Raül gener 12, 2010 a les 12:04 pm

  Osona.com, també hi diu la seva http://www.osona.com/noticia/18103/editorial/amb/equip/govern/vic/amb/democracia (sembla ser que el col·legi d’advocats de Vic i les AAVV dels 3 barris de Vic amb més immigració també es pronunciaran a favor de l’Ajuntament de Vic)

 2. 2 tonirodon gener 12, 2010 a les 1:23 pm

  Raül,

  Gràcies per la informació. Pel que he sentit avui a Rac1, diria que el tema s’allargarà uns quants dies…

 3. 3 Miguel gener 12, 2010 a les 6:59 pm

  Disculpeu, però crec que el Sr Martí es desautoritza ell sol amb això:

  1-“El consistori està governat per CiU, PSC i ERC, amb la qual cosa qualsevol acusació de xenofòbia es desautoritza per ella mateixa”

  Sota quin raonament el fet que una cosa la executi CIU, PSC i ERC fa que sigui impossible que aquesta sigui racista? és un acte de fe?

  2- Dir que l fet que CIU, PSC i ERC assumeixin propostes de PxC debilita plataforma és absurd, fins on podran arribar? No és una qüestió de que caigui malament l’Anglada, és una qüestió de les coses que proposa, independenment de qui les aplica…

 4. 4 Marc Guinjoan gener 13, 2010 a les 9:22 am

  Miguel, perdona que discrepi una mica amb tu en aquest darrer punt: jo crec que el fet que CiU, PSC i ERC assumeixin propostes de PxC és una manera d’arribar a l’electorat d’aquest partit. Quan els partits fan moviments en la línia ideològica en una direcció tan clara com aquesta és perquè ells mateixos han vist que hi ha un sector de la societat que està altament preocupat per aquest tema. Així, els tres partits fan un moviment ideològic amb l’esperança que es pugui debilitar l’enemic, PxC.
  Potser el PSC i ERC han accedit a tirar endavant amb aquesta proposta com a “mal menor”.
  En tot cas però, sorprèn molt el silenci que s’ha mantingut des del Palau de la Generalitat en aquest tema. Potser els mateixos polítics de Vic els han advertit que, o els deixen fer, o d’aquí a 2 anys el consistori vigatà podria estar liderat per PXC.

 5. 5 Miguel gener 13, 2010 a les 11:25 am

  Hola Marc,

  La qüestió és: el problema és que existeixi PxC i les declaracions del Sr Anglada o el problema és que la manera, acceptada, de resoldre el conflicte a Vic siguin les seves propostes?

  És a dir, és un problema estetic? Efectivament Vic posa sobre la taula el problema que tenen els partits per donar resposta als conflictes que sorgeixen al voltant de la immigració, però assumir les propostes de la extrema dreta és el camí?

  Em sorgeixen diverses preguntes:

  No empadronar immigrants resoldrà el problema?
  Desapareixeran de Vic?
  S’ha de fer a tots els ajuntaments?
  Només als pobles on hi ha cert % de gent que ho recolza?
  Assumirem totes les propostes de PxC fins que desapareguin?
  No és això pitjor que que PxC governi?
  Fins on podem estirar la corda d’acceptar propostes?

  Resumint, SI hi ha un conflicte a resoldre i aquest tipues de moviments aprofiten els forats de l’EdB per fer forat electoral, però és aquesta la resposta que han de donar els partits d'”esquerres”? (CIU fa el que ha fet sempre però amb menys complexes perque PxC li dona una justificació).

 6. 6 Miquel gener 16, 2010 a les 1:05 am

  Si la gent que planteja que això està molt mal fet no dóna una alternativa no anirem enlloc.

  Val, això no és correcte. Llavors com solucionem el problemes que comporta un volum d’immigració totalment desproporcionat? A què direm prou quan s’acabin els dinerons? A la sanitat? A l’educació? A les carreteres i llur manteniment? Als serveis públics?

  És precisament el fet de no haver fet les coses de manera lògica i amb cervell que ha creat energúmens com n’Anglada. Posem-hi solució però sobretot, no comencem a bloquejar el tema sent exagerats i cridaners. Si ens comencem a fer retrets, malament. Si diem que aquesta postura que ha pres l’ajuntament de Vic és racista, malament. Prenem decisions i prenem-les entre tots. Si voleu podem fer això, dir que renunciem a la sanitat i una educació en condicions.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter
Anuncis

%d bloggers like this: