Qui fa xocar les civilitzacions?

La mort de dos soldats espanyols a l’Afganistan i els atemptats (o atacs) de Bombai han reforçat d’una banda, la presència del terrorisme islàmic als mitjans de comunicació; i de l’altra, el debat sobre la seguretat a Occident. Tot i que, de fet, la relació dels atacs de Bombai amb Al-Qaeda no està provada i la motivació probablement va més lligada a la situació política regional (conflicte Paquistan-Índia). No obstant, el fet que també s’ataqués un centre jueu de la ciutat de Bombai indicaria que l’acció terrorista contenia una motivació també propagandística envers la comunitat musulmana internacional (impecable l’anàlisi del CEEC sobre el tema).
Les recerques del Pew Research Center amb base a Philadelphia solen ser una font de dades valuosa i citada per mitjans de totes les tendències. La darrera mostra és l’impressionant estudi publicat just fa un parell de mesos sobre les actituds davant de jueus i musulmans i el suport al terrorisme. Les dades que hi trobem ens poden ajudar a copsar quin és l’estat global de la qüestió:


Com es pot comprovar el suport al terrorisme als països musulmans s’ha reduït dràsticament els darrers anys als països oficialment islàmics o amb forta presència musulmana, una dada que sovint no apareix als mitjans de comunicació i que l’opinió pública té poc en compte. El cas de Nigèria és complex i potser es mereixeria un post apart; els conflictes regionals (federals) expliquen bona part de les demandes dels extremistes islàmics i el creixement d’aquestes posicions al nord del país. Ara bé, observin les actituds xenòfobes envers la comunitat musulmana a Europa:


I les actituds xenòfobes envers la comunitat jueva:

Si observem aquests darrers gràifcs veiem que el rebuig a la comunitat jueva a Europa ha augmentat de manera espectacular (!?) i també ho han fet les actituds negatives cap a la comunitat mususlmana. Aquí cal destacar la punta del 60% a l’Estat espanyol probablement fruit dels atemptats de l’11-M del 2004 a Madrid. També pot ser interessant explicar perquè hi ha una correlació del 0.80 entre el rebuig a la comunitat musulmana i a la comunitat jueva (vegin l’augment paral·lel del rebuig als jueus a Espanya a partir del 2004 que encara està pujant).


En tot cas, si seguim la tesi del Xoc de Civilitzacions de Samuel P.Huntington convé que ens preguntem: qui és que fa xocar les civilitzacions? Mentre als països islàmics o amb presència musulmana el suport al terrorisme és clarament minoritari i es produeixen fortes disputes per aconseguir moderar les posicions extremistes; a Europa creixen de manera espectacular les actituds xenòfobes. És evident que el fènomen migratori juga un paper molt important aquí (no pas pel que fa les actituds envers els jueus). En tot cas, convindria revisar els missatges que s’emeten a l’opinió pública ja que, amb les dades a la mà, tot apunta que som nosaltres els que xoquem amb la resta.
Anuncis

2 Responses to “Qui fa xocar les civilitzacions?”


  1. 1 Martí Desembre 8, 2008 a les 12:56 am

    Això seria assumint que la teoria del Xoc de Civilitzacions és certa, cosa que sempre he dubtat molt.

  2. 2 Toni Rodon Desembre 9, 2008 a les 9:36 am

    Martí, jo tampoc crec que sigui certa. Però, ja se sap, com més se’n parla, més es genera una sensació concreta… la crisi econòmica n’és un bon exemple!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
La sentència

"La independència permetria als catalans estalviar-se el psiquiatre i ser feliços".

Jaume Cabré.

El nostre Twitter

Vull subscriure’m

Uneix-te al nostre grup del facebook

Entrades més vistes

Creative Commons License
El Pati Descobert està subjecte a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

web counter
Anuncis

%d bloggers like this: